IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците в ЕС и еврозоната поеха глътка въздух през ноември

Преди появата на омикрон търговията на дребно на Стария континент бележи слаб ръст

15:40 | 07.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Christopher Pike/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Търговията на дребно в еврозоната и в Европейски съюз (ЕС) е отбелязала лек ръст на месечна база от съответно 1% и 0,9% през ноември. Това показват сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение – през октомври постигнатият ръст е бил 0,3% за еврозоната и 0,4% за страните от ЕС.

Повишение се наблюдава и на годишна база, като за групата на страните с единна валута календарно изгладеният индекс на продажбите на дребно е нараснал със 7,8 на сто, а за ЕС – със 7,9 на сто.

Месечно сравнение

В еврозоната обемът на продажбите на дребно е нараснал с 1,6% спрямо октомври за нехранителните продукти и с 0,6% за хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия. Спад е отчетен в автомобилните горива в размер на 1,5%.

В страните-членки на ЕС обемът на продажбите на дребно се е увеличил за нехранителните продукти и за хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия със съответно 1,4% и 0,5%. Тук отново е налице спад за автомобилните горива в размер на 1,1%.

Най-големият ръст на месечна база е отчетен в Испания (4,9%), Люксембург (4%) и Португалия (2,8%), докато най-големите спадове са засечени в Австрия (-4,1%), Латвия (-3,6%) и Хърватия (-3,1%).

Годишно сравнение

Обемът на продажбите на дребно в еврозоната е нараснал с 19,5% на годишна база за автомоболните горива, с 11,8% за нехранителните продукти и с 0,9% за хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия.

В ЕС показателят е нараснал с 11,7% за нехранителните продукти, с 0,9% за хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия и със 17,5% за автомобилните горива.

Най-високите годишни повишения са отчетени в Словения (41,1%), Франция (22,7%) и Полша (14,5%), докато най-големи спадове е имало в Латвия (-3,6%), Германия (-2,8%) и Финландия (-1,9%).

Данните за България на европейската статистическа служба показват, че продажбите на дребно у нас са нараснали с 0,5% на месечна база през ноември и с 6,7% спрямо ноември 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още