IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в еврозоната и ЕС бележи плах ръст през октомври

Продажбите на дребно у нас следват общата тенденция на Стария континент

14:28 | 03.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Търговията на дребно в еврозоната и ЕС бележи плах ръст през октомври, показват сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат. Спрямо септември тази година показателят расте с 0,2% в еврозоната и с 0,3% в ЕС.

За сравнение, тогава обемът на търговията на дребно намаля с 0,4% в еврозоната и с 0,3% в ЕС.

На годишна база през октомври сезонно изгладеният индекс отбелязва повишение от 1,4% в 19-те страни на еврозоната и 2,3% ръст в страните членки на ЕС.

Месечното увеличение в търговията на дребно с автомобилни горива в еврозоната е 1,3 на сто, докато при нехранителните продукти то е 0,4%. Спад в търговията има при храните, напитките и тютюневите изделия в размер на 0,1 на сто. В ЕС търговията с автомобилни горива се увеличава с 1,3%, тази с нехранителни продукти - с 0,6%, а търговията с храни, напитки и тютюневи изделия бележи ръст от 0,2%.

Сред страните членки, за които има данни, най-голямото месечно увеличение в общия обем търговия на дребно е регистрирано в Словения (13%), Португалия (2,3%) и Дания (2,2%). Най-голям спад е отчетен в Латвия (-5,4%), Австрия (-2,8%) и Естония (-2,6%).

На годишна база в еврозоната обемът търговия на дребно с автомобилни горива расте с 8,5 на сто, докато ръстът при нехранителните продукти е в размер на 2,5 на сто. Отново се наблюдава спад в показателя за храни, напитки и тютюневи изделия с 1,2%. В ЕС ръстът в търговията е 9% при горивата и 3,8% за нехранителните продукти. При храните, напитките и тютюневите изделия е налице намаление в обема търговия на дребно с 0,8 на сто.

Сред страните членки, за които има данни, най-голямото годишно увеличение е отчетено в Словения (34,3%), Полша (12,4%) и Естония (11%). Най-голям спад има в Германия (-2,8%), Латвия (-2,3%) и Ирландия (-1,9%).

Данните на Евростат за България показват, че месечното увеличение на показателя у нас се равнява на 0,6 на сто през октомври 2021 г. За година ръстът в показателя е 7,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още