IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в Германия нарасна с 1,5% през ноември

Оборотът на дребно за цялата 2013 г. се очаква да се разшири с 1,6-1,8%, сочат данните на Destatis

10:53 | 07.01.14 г.
Търговията на дребно в Германия нарасна с 1,5% през ноември

Продажбите на дребно в Германия нараснаха над очакваното през ноември, отбелязвайки най-високия си темп на растеж от януари 2013 г., предава WBP Online.

Данните на Националната статистическа служба Destatis показаха, че оборотът в германските магазини се е разширил с 1,5% на месечна база. Резултатът надхвърли значително пазарните прогнози за скок с 0,5 на сто.

Търговията на дребно през октомври също изненада експертите, но тогава измерителят отстъпи с 0,8%, достигайки най-ниското ниво от декември 2012 г.

Измерени на годишна база, продажбите на дребно през ноември са се увеличили с 1,6 на сто. Месец по-рано бе отчетен спад от 0,1 на сто.

Докладът на Destatis показа още, че оборотът на дребно за изминалата година в Германия се очаква да нарасне с 1,6-1,8% в номинално изражение спрямо 2012 г. В реално изражение се очаква ръстът да е в диапазона 0,3-0,5%.

Индексът на продажбите на дребно, или така наречените реални продажби на дребно, е основният измерител на потребителските разходи. Той отчита промяната в общата стойност на продажбите, с изключение на автомобилите и горивата, коригирана спрямо инфлацията.

Индикаторът е също така важна част от изчисляването на брутния вътрешен продукт (БВП).

Междуврененно потребителското доверие във втората по сила икономика в еврозоната – Франция, нарасна неочаквано през декември.

Официалните правителствени данни, изготвяни от Национални статистически институт INSEE, показаха ръст на индекса на потребителското доверие до 85 пункта спрямо 84 пункта месец по-рано.

Резултатът надхвърли прогнозите на експертите, които предвиждаха запазване на нивото, отчетено през ноември.

Непосредствено след публикуването на данните еврото поевтинява минимално спрямо долара, отстъпвайки с 0,06% до 1,3620.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още