IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в Германия отчете неочакван спад през октомври

Спадът от 0,2% на годишна база се размина значително с пазарните очаквания за покачване с 1,4%

10:27 | 29.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговията на дребно в Германия отчете неочакван спад през октомври

Продажбите на дребно в Германия отчетоха неочакван спад през октомври, показаха последните официални данни, цитирани от WBP Online.

Докладът на германската статистическа служба Destatis отбелязва, че оборот в търговията на дребно е намалял с 0,2% в реално изражение спрямо същия период година по-рано. Резултатът се размина значително с пазарните очаквания за покачване с 1,4%.

Измерен на месечна база, индексът е намалял с 0,8% след ревизирания спад от 0,2% през предходния месец. Анализаторите очакваха ръст от 0,5 на сто.

В сравнение с предходната година продажбите на дребно през първите десет месеца на 2013 г. са нараснали с 1,5% в номинално и с 0,2% в реално изражение.

Индексът на продажбите на дребно, или така наречените реални продажби на дребно, е основният измерител на потребителските разходи, измерващ промяната в общата стойност на коригираната спрямо инфлацията търговия. Той е важна част от изграждането на най-широкия индикатор за икономическата активност – брутният вътрешен продукт (БВП).

Германската икономика, която е отговорна за повече от една четвърт от целия БВП на еврозоната, или около 27%, се разшири с 0,3 на сто през третото тримесечие. В предходния период покачването пък бе 0,7%.

Повече в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още