IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в САЩ се сви с 0,4% през януари

Спадът бе провокиран от необичайно студеното време в страната през месеца

16:29 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговията на дребно в САЩ се сви с 0,4% през януари

Продажбите на дребно в САЩ oтчетоха нов спад през януари на годишна база след отстъплението в последния месец на 2013 г., съобщава WBP Online.

Търговията на дребно в първата по сила икономика в света се сви с 0,4 на сто през отчетния месец след понижението от 0,1% през декември.

Данните на Търговския департамент на САЩ показаха още, че изключвайки продажбите на моторните превозни, равнището е останало без изменение на месечна база. Статистиката за декември пък бе ревизирана до ръст от 0,3 на сто.

Анализаторите очакваха продажбите на дребно да останат без промяна през януари. Прогнозите за мярката, изключваща търговията с моторни превозни средства, пък включваха ръст от 0,1%.

Икономистите като цяло смятат, че спадът се дължи на необичайно студения януари, който обезкуражи някои хора да харчат спестените си средства.

Същевременно първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ неочаквано се увеличиха през приключилата на 8 февруари седмица.

Броят на американците, които са подали претенции за помощи нарасна до 339 000 през миналата седмица в сравнение с 331 000 в предходния отчетен период. Пазарните прогнози бяха за равнище от 330 000.

Въпреки това общият брой на молбите за седмицата, приключила на 1 февруари, показаха лек спад до 2,953 млн. в сравнение с ревизирания ръст от 2,971 млн. в предходната седмица. Пазарният консенсус се бе обединил около равнище от 2,96 млн.

Молбите за помощи при безработица са най-динамичният индикатор за състоянието на пазара на труда. На моменти волатилността е особено силна, което обаче нерядко не се отразява на по-широката национална мярка – равнището на безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още