Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Търговският дефицит на България през февруари се разширява

И ЕС, и еврозоната успяват да постигнат излишък за втория месец на годината

Търговският дефицит на България през февруари се разширява

Снимка: Архив Ройтерс

България продължава да бележи търговски дефицит със страните извън Европейския съюз и през втория месец на годината, макар че размерът му се свива на месечна база, показва предварителните сезонно неизгладени данни на Евростат, публикувани днес.

За февруари той остава на ниво от 264,6 млн. евро, докато през предишния месец той бе в размер на 378,5 млн. евро. На годишна база обаче дефицитът сериозно се разширява, тъй като през февруари 2017 г. той е бил в размер на 50 млн. евро. Общият дефицит към целия свят, включително страните от ЕС, за февруари се равнява на 380,1 млн. евро, като износът се оценява на 1,947 млрд. евро, а вносът – на 2,327 млрд. евро. На годишна база това сочи ръст на вноса, но спад на износа.

Още по темата

За първите два месеца на годината България отново бележи търговски дефицит спрямо всички страни в света в размер на 800 млн. евро, като за сравнение, през същия период на 2017 г. той е бил с 300 млн. евро по-малко. Износът бележи слаб ръст – от 3% до 4,1 млрд. евро, но вносът продължава да расте доста по-бързо – с 11% до 4,9 млрд. евро.

Еврозоната бележи излишък в търговията с останалата част от света и през февруари, като този път дори ускорява темпа си на растеж на годишна база, достигайки 18,9 млрд. евро. За сравнение през февруари 2017 г. той е бил в размер на 23,8 млрд. евро.

Страните от зоната с единна валута са изнесли стоки към останалата част от света (в която се включват и другите страни членки на ЕС, които не са в еврозоната) за 177,5 млрд. евро, което представлява ръст от 3% на годишна база. В същото време вносът за февруари възлиза на 158,6 млрд. евро, което е с 1,5% повече спрямо февруари 2017 г. Търговията в рамките на еврозоната също нараства през предпоследния месец на годината – с 3,9% до 153,7 млрд. евро на годишна база.

За първите два месеца на годината износът на еврозоната към останалата част на света е достигнал 356,2 млрд. евро евро, а вносът – 333,8 млрд. евро. Това означава, че излишъкът на зоната с единна валута се е увеличил стабилно до 22,4 млрд. евро. За сравнение, през същия период на 2017 г. той е бил 14,5 млрд. евро, което сочи сериозно ускоряване на годишна база.

Що се отнася до Европейския съюз (ЕС), той отново също бележи излишък от 3,3 млрд. евро с останалата част на света за февруари 2018 г.. През февруари 2017 г. регионът едва успя да отбележи излишък от 200 млн. евро, което сочи сериозно ускоряване на темпа.

През февруари износът на стоки извън ЕС възлиза на 149,2 млрд. евро, отбелязвайки ръст от 1,7% на годишна база. Вносът е достигнал 145,9 млрд. евро, което е с 0,4% по-малко в сравнение с февруари 2017 г.

За периода януари-февруари износът на ЕС към останалата част на света е достигнал 299,7 млрд. евро, а вносът – 316,8 млрд. евро. Така регионът излиза на дефицит за периода от 17,1 млрд. евро, свивайки се леко от 17,5 млрд. евро през същия период на миналата година.

Най-голям за периода януари-февруари остава търговският излишък на Германия – 36,6 млрд. евро. На второ място се нарежда Холандия с 9,9 млрд. евро, а на трето – Ирландия със 9,4 млрд. евро. За периода най-голям дефицит бележи Великобритания с 28,4 млрд. евро, а след нея е Франция с 16,9 млрд. евро.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
bvg
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
тези цифри са нереални. Това означава над 3,6 милиарда евро годишно да изтичат от страната.

Още от Новини
Броят на заявленията при безработица в САЩ намаля до четириседмично дъно