IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на еврозоната се е удвоил през април

На ниво ЕС пък дефицитът е нараснал 3,5 пъти

15:05 | 15.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на еврозоната почти се е удвоил през април спрямо предишния месец след вече рекордното разширяване през март, а индустриалното производство се е увеличило през същия период на месечна база, показаха данни на Евростат, публикувани в сряда.

Според данните 19-те страни, споделящи еврото, са отчели сезонно некоригиран търговски дефицит в размер на 32,4 млрд. евро през април спрямо 16,4 млрд. евро през март. През 2021 г. е имало излишък в размер на 14,9 млрд. евро.

Коригиран спрямо сезонните колебания, дефицитът на еврозоната възлиза на 31,7 млрд. евро, предава Ройтерс.

Некоригираната стойност на вноса през април се е изстреляла нагоре с 39,8% на годишна база, показват още данните, а на износа – само с 15,7%.

В същото време търговският дефицит за април на ЕС като цяло възлиза на 43,6 млрд. евро спрямо излишък от 12,6 млрд. евро година по-рано. Износът се е увеличил с 10,8% на годишна база, а вносът – с цели 45,4%.

Търговският дефицит на ЕС с Русия – основния му енергиен доставчик – е нараснал над 4 пъти до 62,6 млрд. евро през първото тримесечен спрямо 14,7 млрд. евро за същия период на 2021 г.

Промяната в стойността на енергийния внос на ЕС е най-забележителен. Дефицитът се е утроил до 183,6 млрд. евро през първите четири месеца на годината спрямо същия период на 2021 г.

Търговският дефицит с Китай – най-големия търговски партньор на ЕС, е нараснал почти двойно до 122 млрд. евро през периода януари-април от 65,8 млрд. евро година по-рано.

В същото време отделни данни на Евростат показаха, че индустриалното производство в 19-членната еврозоната се е разширило с 0,4% на месечна база, но се е свило с 2% на годишна.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха месечен ръст от 0,5% и 1,1% годишен спад.

Производството на енергия е нараснало най-много на месечна база – с 5,4%, следвано от междинните стоки с 0,7%, нетрайните потребителски стоки с 0,4% и трайните потребителски стоки с 0,2% спрямо март. Производството на капиталови стоки се е свило с 0,2%.

На годишна база капиталовите стоки са се сринали с 9% през април, а производството на междинни – с 0,3%. В същото време производството на енергия е нараснало с 1,5%, на нетрайни потребителски стоки с 4,7%, а на трайните потребителски стоки – с 5,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още