IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на еврозоната се сви до 200 млн. евро през юли

Едновременното намаляване на вноса и износа може да е ранен сигнал за понижение на икономическата активност през втората половина на годината

12:54 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит на еврозоната се сви до 200 млн. евро през юли

Отрицателното салдо по търговския баланс на страните от еврозоната се сви значително през юли до 200 млн. евро, след като вносът на стоки намаля много повече от износа. Това може да се дължи отчасти на поевтиняването на еврото през тази година, което от една страна прави европейските стоки по-евтини на външните пазари, а от друга оскъпява вноса от други страни.

Търговският дефицит на 16-те държави, които използват еврото, бе в размер на 1,4 млрд. евро през юни, като икономистите очакваха той да намалее до 0,7 млрд. евро през юли.

Данните на Евростат показаха, че общият износ на страните от еврозоната възлиза на 130,2 млрд. евро в сравнение с внос от 130,4 млрд. евро. Износът намалява с 0,6% на месечна база, докато вносът се свива с 1,5 на сто.

Едновременното намаляване на вноса и износа може да е ранен сигнал за понижение на икономическата активност през втората половина на годината.

В сравнение със средните си нива за второто тримесечие обаче износът на еврозоната нараства с 3,5%, а вносът – с 2,7 на сто.

Търговският дефицит на страните от Европейския съюз (ЕС) в същото време намалява до 12,4 млрд. евро през юли в сравнение с 14,3 млрд. евро за август. Износът отчита ръст от 0,3% на месечна база, докато вносът се свива с 1,1 на сто. Данните са коригирани със сезонните колебания.

Икономиката на еврозоната нарасна повече от очакваното с 1% през второто тримесечие, като темповете на ръст в Германия и Франция се различаваха значително от тези в периферните страни.

Еврото се повишава за пети пореден ден срещу долара днес, като увеличава преднината си с още 0,5%. Към 12:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3078 долара, като повишението му през тази седмица е близо 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още