IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Япония достигна 4 млрд. долара през октомври

При търговския излишък със САЩ, което е политически чувствителен въпрос, се отчита спад от 11%

10:18 | 19.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на Япония е нараснал през октомври до максимума от юли 2015 година, след като растежът на износа бе надминат от близо 20-процентовия скок на вноса, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Японското министерство на финансите съобщи днес, че износът се е увеличил с годишен темп от 8,2 процента. През септември износът се сви с 1,2 процента на годишна основа, отбелязвайки първото понижение от 2016 година. Низходящата тенденция до голяма степен се дължеше на природните катастрофи, сполетели третата по големина икономика в света.

Търговският дефицит миналия месец е достигнал 449 млрд. йени (4 млрд. долара), според предварителни данни.

По баланса в търговията със САЩ, който е политически чувствителен въпрос, се отчита намаляване на търговския излишък с 11 процента до 573,4 млрд. йени (5,1 млрд. долара). Вносът на Япония от САЩ е скочил с 34 процента, включително вносът на храни, петрол, стомана и други метали и машини.

Износът на японските производители за американския пазар се е увеличил с близо 12 процента, най-вече благодарение на автомобилите, машините, медицинските продукти и гумата, до 1,43 трлн. йени (12 млрд. долара).
Това развитие може да допринесе за намаляване на напрежението в търговията, след като американският президент Доналд Тръмп наложи наказателни мита за милиарди долари върху китайския износ.

Китай е най-големият пазар за износ на японски стоки, като доставките за него са се увеличили с 9 процента до 1,48 трлн. йени (13 млрд. долара). Вносът от Китай е нараснал с 16 процента до 1,9 трлн. йени (16 млрд. долара).
Макар търговията със САЩ и Китай да показва устойчивост въпреки взаимните мита, които тези две страни си наложиха, търговията като цяло напоследък затруднява растежа и перспективите за износа не са обещаващи, посочват експерти.

Официални данни, оповестени миналата седмица, показаха, че японската икономика се е свила с годишен темп от 1,2 процента в тримесечието юли-септември на фона на спада в потребителските разходи, инвестициите и износа, припомня АП. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още