IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Япония се сви с 80% през 2015 г.

Разходите за внос на енергийни суровини спаднаха, а по-слабата йена подхрани умереното покачване на износа

11:06 | 25.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският дефицит на Япония се сви с 80% през 2015 г.

Годишният търговски дефицит на Япония намаля с близо 80% от рекордното си ниво, след като разходите за внос на енергийни суровини спаднаха, а по-слабата йена подхрани умереното покачване на износа, предава Bloomberg.

Балансът на Страната на изгряващото слънце е бил отрицателен в 49 от 58-те месеца след земетресението и цунамито през март 2011 г. Вносът на горива скочи, след като бедствието унищожи ядрена централа и накара Токио да затвори атомните си реактори за продължителен период от време.

Наскоро забавящият се икономически растеж в Китай и слабостите на глобалната икономика се отразиха зле на японския износ, въпреки че поевтиняването на йената прави местните стоки по-конкурентни в чужбина.

Търговският баланс, който се върна към излишък от 140,2 млрд. йени (1,2 млрд. долара) през декември, беше на минус в девет от месеците на 2015 г. износът се сви с 8% през декември, а вносът – с 18 на сто.

Tърговският дефицит за годината възлиза на 2,832 трлн. йени, след като износът се покачи с 3,5% до 75,632 трлн. йени, пояснява MarketWatch. Годината е пета поредна с недостиг по търговския баланс за третата най-голяма икономика в света.

През декември спрямо същия месец на 2014 г. японският експорт за Китай спадна с 8,6%, а за САЩ – с 3,4 на сто. Износът за Европейският съюз нарасна с 3,1% на годишна база, като за това допринася износът на автомобили, автомобилни части, желязна руда и стомана.

Предстои интересна откъм макроикономически данни седмица за икономиката на Япония. Централната банка ще проведе редовното си заседание на 28 и 29 януари. Освен това ще има данни за индустриалното производство, инфлацията и продажбите на дребно.

Намаляващите инфлационни очаквания, по-ниските цени на петрола и обратът в поевтиняването на йената пък поставят под натиск Японската централна банка да увеличи вече рекордните си стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още