IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ достига 5-месечен връх през май

Дефицитът с Китай е нараснал с 12,2% до 30,2 млрд. долара

18:20 | 03.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ е достигнал петмесечен връх през май заради увеличаването на вноса на стоки, породено вероятно от презапасяването на компаниите преди евентуално повишаване на митата върху китайски стоки, предава Ройтерс.

Министерството на търговията съобщи, че търговският дефицит е нараснал с 8,4% до 55,5 млрд. долара. Данните за април бяха ревизирани към повишение до 51,2 млрд. долара спрямо обявените преди това 50,8 млрд. долара. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха ръст на търговския дефицит до 54 млрд. долара през май.

Търговският дефицит с Китай, който заема основно място в дневния ред „Америка на първо място“ на президента Доналд Тръмп, се е повишил с 12,2% до 30,2 млрд. долара, а вносът е нараснал с 12,8%. Тръмп наложи неотдавна допълнителни вносни мита върху китайски стоки, като принуди Пекин да предприеме ответни мерки.

Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се споразумяха миналата седмица за търговско примирие и връщане към преговорите. Съветникът по търговските въпроси на Белия дом Питър Наваро заяви вчера, че разговорите вървят в правилната посока, но постигането на точната сделка ще отнеме време.

През май вносът се е повишил с 4% до 217 млрд. долара. Вносът на потребителски стоки е нараснал с 1,4 млрд. долара, а този на моторни превозни средства и автомобилни части се е увеличил с 2,3 млрд. долара, достигайки рекорд. Голям ръст е отчетен и във вноса на капиталови стоки и доставки на индустриални продукти и суровини.

Износът на стоки е нараснал с 2,8% до 140,8 млрд. долара. Износът на потребителски стоки се е увеличил с 0,8 млрд. долара, а този на соя е регистрирал повишение от 700 млн. долара. Износът на пътнически самолети е нараснал с 500 млн. долара. Ръстовете вероятно ще бъдат ограничени, след като Boeing замрази през март доставките на най-бързо продавания си пътнически самолет MAX 737. Той беше приземен за неопределено време след две катастрофи с жертви за пет месеца. 

Приспособен към инфлацията, търговският дефицит е нараснал с 4,8 млрд. долара до 87 млрд. долара през май. Повишението на т. нар. реален търговски дефицит показва, че търговията може да се окаже спънка за растежа на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие.

Търговията имаше дял от 0,94 процентни пункта за годишния растеж от 3,1% на икономиката през първото тримесечие. Федералният резерв в Атланта прогнозира, че БВП ще се повиши с 1,5% между април и юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още