IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ е намалял до 42,4 млрд. долара през август

Като цяло напоследък американските износители са облагодетелствани от подобряването на световната икономика и по-слабия долар

17:41 | 05.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Увеличаването на износа и свиването на вноса са намалили търговския дефицит на САЩ до 42,4 млрд. долара през август, което е най-ниската стойност на показателя от 11 месеца, предаде Асошиейтед прес. 

През юли дефицитът е бил 43,6 млрд. долара, сочат данни на министерството на търговията.

Износът е нараснал до 195,3 млрд. долара през август спрямо 194,5 млрд. долара предходния месец. Това е максимум от декември 2014 година, достигнат благодарение на засиления експорт на автомобили, телекомуникационно оборудване и фармацевтични продукти. Вносът е намалял до 237,7 млрд. долара спрямо 238,1 млрд. долара през юли.

Свиването на търговския дефицит, който означава, че САЩ купуват повече стоки услуги от чужбина, отколкото изнасят, стимулира икономическия растеж на страната, отбелязва АП. 

Президентът Доналд Тръмп обеща да намали дефицита във външната търговия, твърдейки, че той е подхранван от неизгодни търговски сделки и порочни практики в Китай и други търговски партньори на САЩ.

Идната седмица във Вашингтон започва четвъртият кръг от преговорите за реформа на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) с Канада и Мексико. 

Търговските дефицити с Мексико и Китай, които са политически чувствителен въпрос, обаче са нараснали. Дефицитът при търговията със стоки с Мексико е скочил с 26 процента до 6,2 млрд. долара през август, а при търговията със стоки с Китай се е повишил с 4 процента до 34,9 млрд. долара. 

Като цяло напоследък американските износители са облагодетелствани от подобряването на световната икономика и по-слабия долар, който прави американските стоки по-изгодни в чужбина.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още