IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ е отчел ръст през декември

Увеличението се дължи на по-големия ръст на вноса спрямо износа

21:31 | 29.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Дефицитът в в търговията със стоки на САЩ се е повишил с 8,5% до 68,3 милиарда долара през миналия месец. Въпреки това общият търговски дефицит е на път да отбележи първия си годишен спад от 2013 г. насам. Според икономисти програмата „Америка на първо място“ на администрацията на Тръмп, съпътствана от 18-месечната търговска война с Китай, е ограничила значително потока на стоки към САЩ.

Въпреки че Вашингтон и Пекин подписаха ограничена търговска сделка през този месец, американските мита върху китайския внос на стойност 360 милиарда долара останаха в сила.

През декември вносът на стоки е нараснал с 2,9% до 205,3 милиарда долара след отчетен спад с 1,3% през ноември. Основно увеличение се забелязва в доставките на индустриални стоки, храни и потребителски стоки. Вносът на моторни превозни средства и части за тях обаче отчита спад.

Износът на стоки същи се е повишил с 0,3% през миналия месец до 137,0 милиарда долара, след като през ноември се увеличи с 0,8%. Наблюдава се увеличение на експорта на промишлени и капиталови стоки. Износът на потребителски стоки и моторни превозни средства е спаднал, докато доставките на храни са останали без промяна.

Въпреки рязкото увеличаване на дефицита в търговията със стоки през миналия месец, общият дефицит на стокообмен вероятно е бил по-малък през четвъртото тримесечие спрямо периода юли-септември. Това би било положително за изчисляването на брутния вътрешен продукт. Клонът на Федералният резерв в Атланта прогнозира ръст на БВП с 1,9% през четвъртото тримесечие.

От Министерството на търговията съобщиха още, че складовите запаси на търговците на дребно са останали непроменени през декември, след като спаднаха с 0,8% през предходния месец. Запасите на моторни превозни средства и части за тях също не са отчели промяна, след като през ноември спаднаха с 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още