Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Търговският дефицит на САЩ намалява за пръв път от шест месеца

Спадът до голяма степен се дължи на по-малък внос

Търговският дефицит на САЩ намалява за пръв път от шест месеца

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ с глобалните им партньори е намалял през ноември за пръв път след пет поредни месеца на ръстове, след като дефицитът с Китай и още няколко други страни се е свил, съобщава CNBC.

Още по темата

Затягането на баланса между вноса и износа е сериозна цел за администрацията на президента Доналд Тръмп, която миналата година започна да повишават митата, за да се опита да затвори дефицита.

Данни, представени от правителството в сряда, показаха, че през ноември дефицитът се е смалил до 49,3 млрд. долара от 55,7 млрд. долара през октомври, което представлява спад от 11,5%. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха дефицит от 54,3 млрд. долара.

Спадът до голяма степен се дължи на по-малък внос, който е намалял с 2,9% до 259,2 млрд. долара. Износът също се е свил, макар с по-малко – с 0,6% до 209,9 млрд. долара.

Като цяло дефицитът при стоките и услугите от началото на годината до ноември се е увеличил с 51,9 млрд. долара, което представлява ръст от 10,4% спрямо същия период на 2017 г. Износът се е увеличил със 7,3% до 157,1 млрд. долара, а вносът – със 7,9% до 208,9 млрд. долара.

При отделните страни дефицитът с Китай е намалял с 2,8 млрд. долара до 35,4 млрд. долара. Данните станаха ясни, докато Белият дом води преговори с Пекин по редица търговски въпроси. Целта е успешен резултат до 2 март, когато митата, наложени между двете страни ще влязат отново в сила.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Кьоре е скептичен за свиването на „наказателните лихви“ за банките