IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ намалява за пръв път от шест месеца

Спадът до голяма степен се дължи на по-малък внос

16:51 | 06.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ с глобалните им партньори е намалял през ноември за пръв път след пет поредни месеца на ръстове, след като дефицитът с Китай и още няколко други страни се е свил, съобщава CNBC.

Затягането на баланса между вноса и износа е сериозна цел за администрацията на президента Доналд Тръмп, която миналата година започна да повишават митата, за да се опита да затвори дефицита.

Данни, представени от правителството в сряда, показаха, че през ноември дефицитът се е смалил до 49,3 млрд. долара от 55,7 млрд. долара през октомври, което представлява спад от 11,5%. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха дефицит от 54,3 млрд. долара.

Спадът до голяма степен се дължи на по-малък внос, който е намалял с 2,9% до 259,2 млрд. долара. Износът също се е свил, макар с по-малко – с 0,6% до 209,9 млрд. долара.

Като цяло дефицитът при стоките и услугите от началото на годината до ноември се е увеличил с 51,9 млрд. долара, което представлява ръст от 10,4% спрямо същия период на 2017 г. Износът се е увеличил със 7,3% до 157,1 млрд. долара, а вносът – със 7,9% до 208,9 млрд. долара.

При отделните страни дефицитът с Китай е намалял с 2,8 млрд. долара до 35,4 млрд. долара. Данните станаха ясни, докато Белият дом води преговори с Пекин по редица търговски въпроси. Целта е успешен резултат до 2 март, когато митата, наложени между двете страни ще влязат отново в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още