IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ отбеляза през август най-висок ръст от пет месеца

Най-силният долар от над 12 години насам и слабостта в развиващите се икономики като Китай влошават перспективите за продажбите на американските компании

17:51 | 06.10.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ регистрира най-високия си ръст от пет месеца, като скочи с 15,6% до 48,3 милиарда долара през август, съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни от Министерството на търговията, публикувани във вторник. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за търговски дефицит в размер на 48 милиарда долара.

Ревизираната оценка на властите за дефицита през юли е 41,8 милиарда долара.

Най-силният долар от над 12 години насам и слабостта в развиващите се икономики като Китай влошават перспективите за продажбите на американските компании. Стабилното търсене от страна на потребителите в САЩ на всякакви стоки – от дрехи до мобилни телефони – е сигнал за стабилния внос, който ще поддържа търговския дефицит и ще тежи на икономиката.

Ключовият проблем е намаляващият износ на фона на слабия глобален икономически растеж“, казва Ричард Мууди, главен икономист в Regions Financial Corp. в Бирмингам, Алабама. „Търговията със сигурност ще дърпа икономическия ръст надолу“, допълва той.

Ройтерс посочва, че резкият ръст на дефицита през август до голяма степен може да се обясни с неочаквано ниската му стойност през юли. И все пак агенцията допълва, че дефицитът е далеч над средните нива през последните години. 

През август вносът се увеличава с 1,2% до 233,4 милиарда долара от 230,6 милиарда през юли. Поръчките на потребителски стоки регистрират повишение от 4 милиарда долара, като повече от половината от този ръст идва от вноса на мобилни телефони.

Вносът на капиталови стоки с изключение на коли се увеличава с 1,1 милиарда долара, което говори за покупките на телекомуникационно оборудване и генератори, обяснява Bloomberg. Вносът от Китай се е повишил с 3%.

Износът от САЩ през август записва спад от 2% до 185,1 милиарда долара, което е най-ниското ниво от октомври 2012 г. Намаляващият износ отразява спада на цените на доставките за индустрията, включително петрол, пластмаса и метали. Намалява и износът на потребителски стоки и автомобили.

Спадът в износа донякъде се дължи и на очакванията, че евентуалното вдигане на лихвените проценти, което така и не се случи, щеше да оскъпи долара, а по-скъп долар прави американските стоки по-малко конкуренти в чужбина. Слабото търсене извън САЩ обаче също има своята роля, обяснява Ройтерс.

Данните илюстрират уязвимостта на американската икономика заради силния долар и слабото търсене от международните пазари, коментира агенция Ройтерс и допълва, че Федералният резерв на САЩ вероятно ще прояви още по-голяма предпазливост, що се отнася до вдигането на лихвените проценти. Принос за това имат и слабите данни за заетостта от миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 8 години
Търговският дефицит на САЩ отбеляза през август най-висок ръст от пет месеца1. Само от 5? Аз си мислех от 1000 месеца ПОНЕ !!!2. Споко ве, ще изнесат още някоя демокрация (а нов ИДИЛ, а някой Майдан) и ше покрият дефицита.Спете спокойно деца и колекционирайте зелени вестникарски хартийки......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още