IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ при стоките се разширява през септември

Запасите на дребно са се свили с 0,2% заради спад от 2,4% при автокъщите

17:18 | 27.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Търговският дефицит на САЩ при стоките е нараснал през септември след спад в износа, което предполага, че търговията вероятно ще натежи на икономическия растеж отново през третото тримесечие, съобщава Ройтерс.

Търговският дефицит при стоките се е увеличил с 9,2% през септември спрямо август до 96,3 млрд. долара, заяви министерството на труда в сряда. Износът на стоките е спаднал с 4,7%, а вносът се е повишил с 0,5% на месечна база.

Данните, които бяха публикувани преди излизането на предварителни данни за брутния вътрешен продукт за третото тримесечие в четвъртък, показват още, че запасите на едро са нараснали с 1,1% миналия месец спрямо август.

Запасите на дребно са се свили с 0,2% заради спад от 2,4% при автокъщите, което отразява глобалния недостиг на чипове, подбиващ производството на моторни превозни средства.

Запасите на дребно, без в тях да се включват автомобилите, които влизат в изчисленията на БВП, са се увеличили с 0,6% на месечна база.

Според проучване на Ройтерс сред икономисти икономиката вероятно се е разширила с годишен темп от 2,7% през третото тримесечие. Това би било рязко забавяне спрямо темпа от 6,7% през второто тримесечие.

Запасите бяха изчерпани през първата половина на годината. Икономистите вярват, че темпът на намаляване се е забавил през третото тримесечие, отговаряйки за по-голямата част от очаквания ръст на БВП.

Търговията се отразява негативно на икономическия растеж от година, а запасите – на производството вече две поредни тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още