IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ расте през 2016 г. до най-високото ниво от 2012 г.

Подобряващата се икономика прави трудно свиването на дефицита със същото темпо, с което потребителските разходи насърчават вноса

17:35 | 07.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ се разширява през 2016 г. до най-високото ниво от 2012 г., тъй като износът се понижава повече от вноса, съобщава Ройтерс. Свиването на дефицита през декември обаче сигнализира, че търсенето на американски стоки в чужбина се стабилизира.

За цялата минала година дефицитът се увеличава с 0,4 на сто до 502,3 млрд. долара. Расте търговският дефицит с Мексико, а този с Китай се свива, показват данните на Министерството на търговията.

Дефицитът през декември се понижава с 3,2% до 44,3 млрд. долара. Средните очаквания в анкетата на Bloomberg бяха за дефицит в размер на 45 млрд. долара през последния месец на годината.

От една страна, по-високият годишен дефицит отразява опасенията на Доналд Тръмп, че други държави извличат полза за сметка на САЩ, що се отнася до работни места и промишленост. От друга страна обаче, подобряващата се икономика прави трудно свиването на дефицита със същото темпо, с което потребителските разходи насърчават вноса.

През декември се отчита най-силният месечен ръст на износа от четири години насам – с 2,7% до 190,7 млрд. долара. Вносът от своя страна расте най-бързо от юни – с 1,5% до 235 млрд. долара основно заради покупките на автомобили и материали за промишлеността.

За цялата 2016 г. износът се понижава с 2,3 на сто, а вносът записва спад от 1,8%.

Нетният износ изтрива 1,7 процентни пункта от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, което е най-много от второто тримесечие на 2010 г. насам. По-големият дефицит през четвъртото тримесечие до известна степен може да се обясни със базата за сравнение от третото тримесечие. Тогава имаше скок в износа на соя от САЩ, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още