IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ се сви до 8-месечно дъно заради износа на самолети

Доставките в чужбина на цивилни самолети са нараснали с 2,2 млрд. долара или 60,5% през февруари спрямо предходния месец

16:49 | 17.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ неочаквано се сви до 8-месечно дъно през февруари, след като нарасна износът на граждански самолети, съобщава Bloomberg. Данните не отразяват трудностите, пред които се изправи Boeing след спирането на доставките на най-продавания си самолет 737 Max заради фаталните катастрофи в Етиопия и Индонезия през последните месеци.

Дефицитът на САЩ се понижи до 49,4 млрд. долара спрямо 51,1 млрд. долара през януари. Износът на страната нарасна с 1,1%, а вносът – с 0,2%. Търговският дефицит с Китай – основна цел на търговска война на президента Доналд Тръмп – се сви до 30,1 млрд. долара. В сравнение с първите два месеца на 2018 г. недостигът с Поднебесната империя се е свил със 7,6%. Това може да даде възможност на Тръмп да се похвали с напредък в спечелването на по-благоприятни търговски условия за САЩ.

И все пак американският износ ще се сблъска с трудности, включително заради забавянето на световния растеж и неволите на Boeing. В същото време по-големите запаси в страната могат да натежат на вноса.

Данните за февруари показват, че нетният износ е напът да даде своя положителен принос за икономическия растеж през първото тримесечие.

Доставките в чужбина на цивилни самолети са нараснали с 2,2 млрд. долара или 60,5% през февруари спрямо предходния месец. Други сектори, които са се представили добре са автомобилния, фармацевтичния и петролния.

Вносът на потребителски стоки нараства, докато доставките на индустриални стоки и материали намаляват.

Анализаторите от Wells Fargo заявиха тази седмица, че заземяването на Boeing 737 Max ще доведе до спад с около 0,2 процентни пункта на икономическия растеж в САЩ през второто тримесечие на фона на намаляване на производството и спиране на доставките.

Търговия с Китай

В края на февруари Тръмп отложи за неопределен срок  увеличаването на митата върху вноса от Китай, позовавайки се на „значителен напредък“ в преговорите.

Въпреки това вносът от Китай е намалял с 3,6% през февруари прямо предходния месец, докато износът за страната е нараснал с 21,6%. Основната тенденция в търговията с Китай може да се окаже трудна за измерване в началото на годината заради различния период, в който се пада всяка година Китайската нова година.

През първите два месеца на 2019 г. търговският дефицит на САЩ с Китай се сви в сравнение с предходната година. 

От последните данни става ясно още, че износът на американска соя през февруари е нараснал спрямо предходния месец до 1,4 млрд. долара.

Освен митата и охлаждането на световния икономически растеж вероятно ще продължи да оказва влияние върху търговията. Миналата седмица Международният валутен фонд снижи прогнозата си за глобалния растеж до най-ниското си ниво от финансовата криза. В САЩ икономистите очакват растежът на страната да се забави по-малко през първото тримесечие, отколкото се смяташе първоначално, но прогнозите за втората половина на годината са намалени.

Докладът за търговския баланс на САЩ за февруари трябваше да бъде публикуван в началото на април, но се забави заради временно спиране на работата на американското правителство в началото на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още