Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Търговският дефицит на САЩ се свива за пръв път от юли насам

Износът на страната достигна рекордни нива през октомври

Търговският дефицит на САЩ се свива за пръв път от юли насам

Ръстът в износа на търговски стоки предполага, че икономиките отвън океана бавно се възстановяват и търсят повече стоки от САЩ. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Търговският дефицит на САЩ през октомври се сви за пръв път от юли насам, отразявайки рязък ръст в износа и загатвайки за увеличение във външното търсене на стоки, пише Bloomberg.

Дефицитът в търговията на стоки и услуги се сви със 17% до 67,1 млрд. долара спрямо ревизирани 81,4 млрд. долара през септември, сочат данни на министерството на търговията от вторник. Средната оценка според икономисти в анкета на Bloomberg бе за дефицит от 66,8 млрд. долара.

През октомври стойността на износа нарасна с 8,1% на месечна база до 223,6 млрд. долара, достигайки рекордно ниво. Ръстът е воден от по-силните външни доставки на индустриални суровини, като например суров петрол.

Междувременно вносът се покачва с 0,9% на месечна база до 290,7 млрд. долара, което също е рекорд, воден от доставките на автомобилни части и двигатели. Стойността на изнесените стоки бележи най-силния си ръст от юли 2020 г. насам, достигайки рекордните 158,7 млрд. долара.

Ръстът в износа на търговски стоки предполага, че икономиките отвън океана бавно се възстановяват и търсят повече стоки от САЩ. Това може също така да означава, че търговията няма да забави толкова икономическия ръст на САЩ през следващите месеци, след като намали с 1,16 процентни пункта от БВП през третото тримесечие.

Въпреки това оскъдните запаси, проблемите с веригите на доставки и предизвикателствата пред транспорта продължават да затрудняват американските производители да отговорят на търсенето на готови изделия и материали. 

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
За някои трейдъри строгата политика на централните банки може да се окаже грешка