IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ се свива за пръв път от юли насам

Износът на страната достигна рекордни нива през октомври

18:10 | 07.12.21 г.
<p>
	Ръстът в износа на търговски стоки предполага, че икономиките отвън океана бавно се възстановяват и търсят повече стоки от САЩ.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Ръстът в износа на търговски стоки предполага, че икономиките отвън океана бавно се възстановяват и търсят повече стоки от САЩ. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Търговският дефицит на САЩ през октомври се сви за пръв път от юли насам, отразявайки рязък ръст в износа и загатвайки за увеличение във външното търсене на стоки, пише Bloomberg.

Дефицитът в търговията на стоки и услуги се сви със 17% до 67,1 млрд. долара спрямо ревизирани 81,4 млрд. долара през септември, сочат данни на министерството на търговията от вторник. Средната оценка според икономисти в анкета на Bloomberg бе за дефицит от 66,8 млрд. долара.

През октомври стойността на износа нарасна с 8,1% на месечна база до 223,6 млрд. долара, достигайки рекордно ниво. Ръстът е воден от по-силните външни доставки на индустриални суровини, като например суров петрол.

Междувременно вносът се покачва с 0,9% на месечна база до 290,7 млрд. долара, което също е рекорд, воден от доставките на автомобилни части и двигатели. Стойността на изнесените стоки бележи най-силния си ръст от юли 2020 г. насам, достигайки рекордните 158,7 млрд. долара.

Ръстът в износа на търговски стоки предполага, че икономиките отвън океана бавно се възстановяват и търсят повече стоки от САЩ. Това може също така да означава, че търговията няма да забави толкова икономическия ръст на САЩ през следващите месеци, след като намали с 1,16 процентни пункта от БВП през третото тримесечие.

Въпреки това оскъдните запаси, проблемите с веригите на доставки и предизвикателствата пред транспорта продължават да затрудняват американските производители да отговорят на търсенето на готови изделия и материали.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още