IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ спада до 5-месечно дъно през юли

Броят на американците, подали нови молби за помощи при безработица, расте леко, като тенденцията съответства на възстановяването на трудовия пазар

17:20 | 03.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ спада през юли до най-ниското си ниво от пет месеца насам, след като износът скочи рязко, а вносът се понижи. Това подчертава силата на щатската икономика на фона на опасенията относно забавянето на растежа в глобален план, предава Ройтерс.

Същевременно други данни, публикувани в четвъртък, показват ръст на броя на американците, подали нови молби за помощи при безработица, като тенденцията съответства на очакванията за един възстановяващ се трудов пазар.

През юли търговският дефицит намалява със 7,4% до 41,9 млрд. долара, показват актуалните данни на Министерството на търговията на САЩ. Размерът му е най-ниският от февруари. Юнските данни бяха ревизирани нагоре до 45,2 млрд. долара от предходните 43,8 млрд. долара. Изгладен с инфлацията, недостигът спада до 56,2 млрд. долара от 59 млрд. долара, колкото бе през юни.

През юли износът се покачва с 0,4% до 188,5 млрд. долара. Въпреки че това бе първият ръст от април насам, експортът остава потиснат от скъпия долар. Износът на храни, индустриални стоки и материали, както и на автомобили, расте през юли.

Същевременно вносът намалява с 1,1% до 230,4 млрд. долара, като импортът на автомобили бележи рекорд, а на потребителски стоки – спад.

Например, износът за Китай е с 1,9% по-нисък, а вносът от там намалява с 0,2%. Така търговският дефицит между двете страни възлиза на 31,6 млрд. долара, като е с 0,4% по-висок спрямо юни. Износът за Канада се смъква с 8,3%, за ЕС – спада с 5,3%, а за Бразилия се оказва най-ниският от февруари 2010 г.

Данните на Министерството на труда, оповестени днес, показват, че първоначалните молби за помощи при безработица се покачват с 12 хил. до сезонно изгладените 282 хил. лв. през седмицата, приключила на 29 август. Това е 23-тата поредна седмица, в която цифрата е под границата от 300 хил., които се асоциират със заздравяващ се пазар.

Данните нямат връзка с дълго чаканите данни за пазара на труда през август, които ще бъдат публикувани в петък, тъй като не попадат в отчетния период. Очакванията на анкетираните от Ройтерс икономисти са за ръст на работните места извън селскостопанския сектор с 220 хил. спрямо 215 хил. през юли.

Информацията за заетостта ще дойде по-малко от две седмици преди редовното заседание на Федералния резерв на САЩ на 16-17 септември. Спекулациите са, че тогава банката ще увеличи лихвените проценти.

След новините щатският долар поскъпна с 1% спрямо еврото, но движението при валутната двойка съвпадна и с решението на Европейската централна банка да остави лихвите без промяна, но и да понижи прогнозата си за инфлацията и икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още