IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ удари нов рекорд

Дефицитът е нараснал до 73,3 млрд. долара през август

17:07 | 05.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Търговският дефицит на САЩ е достигнал нов рекорд през август заради по-големия внос, докато компаниите възстановяват инвентара си – пореден сигнал, че икономическият растеж се е забавил през третото тримесечие, съобщава Ройтерс.

Търговският дефицит е нараснал с 4,1% до 73,3 млрд. долара през август спрямо юли, което е най-високата му стойност, откакто правителството следи данните, заяви министерството на търговията във вторник. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха търговският дефицит да се разшири до 70,5 млрд. долара.

Коригиран спрямо инфлацията, дефицитът е нараснал с 1,9 млрд. долара до 101,8 млрд. долара през август на месечна база. Докладът излиза след данните от миналия петък, които показаха, че високата инфлация е ударила потребителските разходи през юли с леко възстановяване през август.

Търговията забавя растежа на брутния вътрешен продукт на страната вече четири поредни тримесечия.

Вносът на стоки се е увеличил с 1,1% до 239,1 млрд. долара през август. Ръстът се дължи основно на потребителски стоки като фармацевтични продукти, играчки, игри и спортни стоки. Има и увеличение на вноса при промишлените доставки и суровини.

Вносът на моторни превозни средства, части и двигатели обаче е намалял с 1,5 млрд. долара, отразявайки глобалния недостиг на полупроводници, който се отразява на производството. Търсенето на стоки остава силно, въпреки че разходите се връщат обратно към услуги като пътувания заради големия брой ваксинирани срещу Covid-19 американци.

Вносът на услуги е намалял с 1,3 млрд. долара до 47,9 млрд. долара през август спрямо юли. Като цяло вносът се е повишил с 1,4% до 287 млрд. долара, което също е рекорд.

Износът на стоки се е увеличил с 0,7% до рекордните 149,7 млрд. долара, показват още данните за август. Износът е бил подкрепен от промишлените доставки и тези на суровини, като злато и природен газ. Износът на моторни превозни средства, части и двигатели обаче, както и на капиталовите стоки е намалял.

Износът на услуги се е понижил с 0,1 млрд. долара до 64,0 млрд. долара през август, отразявайки все още слабите пътувания на фона на свързаните с пандемията ограничения. Има обаче ръст при износа на бизнес услуги и такси за използването на интелектуална собственост.

Общо износът се е увеличил с 0,5% до 213,7 млрд. долара през август, което е най-високото му ниво от май 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още