IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Великобритания се сви през ноември

Според анализатори обаче известният ръст при износа не е достатъчен, за да промени картината генерално

19:06 | 09.01.13 г.
Търговският дефицит на Великобритания се сви през ноември

Търговският дефицит на Великобритания се е свил през ноември, след като ръстът на износа надхвърли този на вноса, сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

След сезонната корекция дефицитът по внесените и изнесените стоки и услуги от страната е намалял до 3,5 млрд. паунда през ноември от 3,7 млрд. паунда през октомври.

Износът на британски стоки е нараснал с 2,9% до 24,8 млрд. паунда, воден от продажбите на химикали, докато вносът се е увеличил с 1,1% до 34 млрд. паунда. Износът и вносът на услуги в страната е останал без промяна през посочения месец, като износът е на стойност 15,5 млрд. паунда, а вносът – 9,8 млрд. паунда.

Според икономиста Амит Кара от швейцарската банка UBS британският износ е останал потиснат. „Данните за търговията са малко по-добри от предходния месец, но общата картина остава до голяма степен без промяна“, каза Кара. „Има известно подобрение при износа, но за да се опитаме да постигнем нов баланс в икономиката и да генерираме скорошен ръст, са ни нужни доста по-добри данни през следващите няколко месеца“, добави той.

По думите му икономическата слабост в Европа продължава да се отразява върху британския износ. „Нашето мнение е, че еврозоната ще продължи да разочарова, а поради тази причина всеки силен подем ще трябва да бъде осъществен от британския потребител“, подчерта икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още