IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на еврозоната се увеличи рязко през април

Търговските потоци между Русия и ЕС продължават да намаляват

14:30 | 13.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският излишък на еврозоната се увеличи рязко през април

Излишъкът по търговското салдо на еврозоната се увеличи рязко през април в сравнение със същия месец на миналата година, след като вносът се сви силно за сметка на износа, пише MarketWatch.

Данните на Евростат показаха още, че с нарастването на напрежението между 28-членния блок и Русия след присъединяването на Крим през март търговските потоци са продължили да се стопяват осезаемо.

Общият търговски излишък нарасна с 12% до 15,7 млрд. евро от 14 млрд. евро, отчетени през април 2103 г. Евростат ревизира в посока надолу сумата на мартенския излишък до 16,7 млрд. евро от първоначалните 17,1 млрд. евро.

На сезонно изгладена база през април износът намалява с 0,2% на месечна база, докато вносът е спаднал с 0,5%, на което се дължи нарастването на излишъка спрямо март.

Увеличаването на търговския излишък е поредното доказателство, че икономическото възстановяване в еврозоната може би набира скорост през второто тримесечие след слабите първи три месеца на 2014 г. Въпреки това фактът, че покачването на излишъка се дълги на спадналия внос вместо на покачването на износа е сигнал, че икономическото възстановяване на Стария континент остава крехко, тъй като и потреблението е все още плахо.

Припомняме, че икономиката на еврозоната нарасна само с 0,2% през първото тримесечие на 2014 г., с колкото се разшири и през последното на 2013 г.

Една от заплахите за икономиката са отслабващите търговски взаимоотношения с Русия, която е един от най-големите пазари за стоките и услугите на страните от еврозоната.

За първите три месеца на 2014 г. износът към Русия е спаднал с цели 12% на годишна база, докато вносът е намалял с 9%. Резултатите може би се дължат на факта, че руската икономика отслабна сериозно дори и преди анексирането на Крим, след като необичайно мекото време понижи търсенето на руски горива в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 9 години
Този Путин бил голям стратег! Само с няколко драсвания на химикала и повишил износа с 4%. Велик по-велик, най-велик, Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
Спадът в търговията Русия-ЕС през първото полугодие на 2014 г. се дължи най-вече на далаверата с курса на рублата, майсторски изигран от Путин. В резултат на това вноса в Русия спадна само за първото тримесечие с 7%, а износът нарастна с 4%, което е огромен размер предвид мащабите на икономиката и на външната търговия.Когато пишете подобни дописки четете статистиката и се опитвайте да мислите поне малко.Защото в момента политиката на руската Централна банка на пазара не се определя от чисти пазарни механизми - неутрална или интервенционистка, а от поставени отгоре поне средносрочни политически цели за подобряване на платежния баланс и най-вече за насърчаване на местното производство при заменяемите стоки .Това е стар китайси трик, който в Москва умело вече овладяват и прилага много добре. С кеф, при това.А *** Обамго се хвали че било в резултат на санкциите.*** е Обамго, но и пич
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още