IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай отстъпи след неочаквано забавяне на износа

Проблемите в глобалната икономика натежаха върху представянето и на Поднебесната империя през септември

09:10 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският излишък на Китай отстъпи след неочаквано забавяне на износа

Търговският излишък на Китай ce e свил през миналия месец, тъй като вносът неочаквано се е повишил, а износът е останал под прогнозите. Данните са поредният знак, че растежът в Поднебесната империя се забавя на фона на проблемите на глобалната икономика, пише WBP Online.

Китайският търговски баланс е отчел излишък от 31 млрд. долара през септември в сравнение с постигнатите месец по-рано 49,84 млрд. долара, съобщи митническата администрация в Пекин в понеделник. Равнището остана под пазарните очаквания за по-лек спад до 41,1 млрд. долара.

Износът се повишава със 7% спрямо същия период на миналата година след забавянето от 9,4% месец по-рано. Анкетираните по-рано анализатори предвиждаха ръст от 12 на сто.

Вносът от своя страна се увеличава също със 7% в сравнение със септември 2013 г. след спада с 2,4% през август. Анализаторите очакваха отстъпление от 2% през миналия месец.

Някои икономисти очакват икономическият растеж да се окаже недостатъчен за постигането на определената от правителството цел от 7,5% през тази година, тъй като няколко показателя се забавиха през последните месеци, в това число производството, продажбите на дребно, индустриалното производство и ръстът на цените на жилищата.

През следващата седмица се очаква властите в Пекин да публикуват данните за растежа на икономиката, които вероятно ще покажат забавяне на експанзията до 7,2% на годишна база през тримесечието до края на септември. В предходното тримесечие от април до края на юни бе постигнат икономически растеж от 7,5 на сто.

Основната причина за забавянето на ръста на китайската икономика остава секторът на недвижимите имоти, който е потискан от свръхкапацитета след годините на солидни инвестиции в сектора.

Въпреки усилията на властимащите да се увеличи търсенето на жилища икономистите очакват секторът да продължи да тежи върху растежа. По думите им вероятността секторът да отчете ръст е малка след ограниченото в последните месеци търсене в строителната дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още