IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай със света се свива, но не и със САЩ

Данните за май сочат, че и вносът, и износът на Китай бележат ръст

09:47 | 08.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Както вносът, така и износът на Китай са се увеличили през май, което предполага, че местното и международното търсене продължава да се отърсва от несигурността около търговското напрежение със САЩ, предава Bloomberg.

Износът се е разраснал с 12,6% през май, съобщиха митническите власти в петък, което е над прогнозата за ръст от 11,1%. Вносът обаче е скочил с 26%. Така търговският излишък излиза на ниво от 24,9 млрд. долара, което показва, че се свива спрямо нивото от 28,38 млрд. долара през април. Сумата е и под прогнозите на анализаторите за излишък от 31,9 млрд. долара.

Най-голямата страна износител продължава да печели от глобалното търсене, а серията заплахи и разговори между САЩ и Китай не успяват да ударят доверието на бизнеса. САЩ и Китай продължават да обсъждат формата на сделката, като Китай предупреди, че нито един от поетите ангажименти няма да бъде изпълнен, ако президентът Доналд Тръмп изпълни заплахата си да наложи мита или други търговски ограничения.

„Особено силните данни за май се дължат на несигурността от търговските преговори“, коментира Айрис Пан, икономист в ING Groep в Хонконг, която единствено е прогнозирала точно ръста на вноса в анкетата на Bloomberg. “Рисковете пред износа се увеличават, затова износителите са ускорили вноса на компонентни за реекспорт“.

И макар че огромният търговски дефицит на Китай със света се е свил през май, не така стоят нещата спрямо САЩ, коментира Ройтерс.

Търговският излишък с Щатите се е разширил до 24,6 млрд. долара през петия месец на годината от 22,15 млрд. долара през април. Това е почти целият търговски излишък изобщо на Китай. Износът към САЩ се е увеличил с 11,6% през май на годишна база спрямо ръст от 9,7% през април. Вносът от САЩ е нараснал с 11,4% през същия месец, което е доста по-бавно от увеличението от 20,3% през април.

Излишъкът за периода януари-май е достигнал 104,85 млрд. долара спрямо сумата от 92,9 млрд. долара за същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още