IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък в еврозоната се разширява за пръв път от април

При сезонно изглаждане на данните износът на стоки от валутния съюз расте с 2,3% спрямо юли

16:15 | 14.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският излишък в еврозоната се разширява през август за пръв път от април, което е пореден знак, че решението на Великобритания да напусне Европейския съюз има относително слаб непосредствен ефект върху растежа в Европа, съобщава Wall Street Journal.

Редица анализатори се опасяваха, че шокът след референдума за Brexit ще накара потребителите и бизнеса да отложат разходите и че износът от еврозоната за Великобритания ще бъде ударен от поевтиняването на лирата спрямо еврото.

Докладът на Евростат обаче показва, че при сезонно изглаждане на данните износът на стоки от валутния съюз расте с 2,3% спрямо юли, когато беше отчетен спад от 0,9%. Вносът расте с 0,9% и така търговският излишък се разширява до 23,3 млрд. евро на фона на 20,8 млрд. през юли. Преди сезонно изглаждане на данните излишъкът се разширява до 18,4 млрд. евро спрямо 11.2 млрд. евро през август миналата година. 

Разширяващият се излишък е основният двигател на икономическия растеж в еврозоната през второто тримесечие, тъй като разходите на домакинствата и бизнеса се забавиха. Като цяло през трите месеца до юни ръстът на БВП в еврозоната се забави от 0,5% в началото на годината до 0,3 на сто.

Все пак е прекалено рано да се заключи, че гласуването за Brexit няма да има никакви последици върху възстановяването във валутния съюз. Може да отнеме много време, докато динамиката във валутните курсове засегнат вноса и износа, макар че вече има знаци, че цените във Великобритания се покачват. Пример е спорът между производителят на потребителски стоки Unilever и веригата супермаркети Tesco. Unilever настояваше за по-високи цени на продуктите си с аргумента, че високите цени на суровините в долари заедно с поевтинялата лира оскъпяват вносните съставки.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още