IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на служители в Германия – на най-високото ниво от 2005 г.

Нивото на германската безработица се стабилизира през юли за трети пореден месец до рекордното дъно от 5,7%

13:29 | 01.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търсенето на служители в Германия достига през юли рекордни стойности. Броят на откритите работни места надминава историческия рекорд от юни, обяви Федералната агенция по труда.

Индексът за работните места на агенцията – индикатор за търсенето на служители, расте почти непрекъснато от 2014 г. През юли той възлиза на 238 пункта, с 3 пункта над нивото от юни и с 21 пункта над нивото отпреди година. Това е най-високото равнище от въвеждането на индекса в началото на 2005 г.

Според агенцията междувременно почти няма бранш, в който да не се търсят подходящите служители. С изключение на обществения сектор и сектора на възпитанието и обучението, в останалите браншове търсенето е значително по-високо от преди година. 

Най-силно расте броят на откритите места в индустрията, търговията и сектора на корпоративните услуги, като например данъчни, адвокатски и рекламни услуги, както и в строителството. И при временните работни места има високо търсене.

Като причина за това се посочва стабилното икономическо развитие, в резултат на което служителите по-често сменят работното си място с надеждата за по-добро заплащане, а компаниите не успяват веднага да намерят заместник. Подобни места остават в статистиката с месеци. 

Така се оказва, че през юли са  били регистрирани цели 750 хиляди незаети работни места, което е със 76 хиляди  повече от същия месец преди година.

Междувременно нивото на германската безработица се стабилизира през юли за трети пореден месец на рекордното дъно от 5,7%, но при по-голям от очакваното спад на броя на хората, останали без работа, показват данните на Федералната агенция по заетостта (BA). 

Равнището от 5,7% е най-ниското от Обединението на Германия в края на 1990 г.

В същото време обаче заявките за помощи при безработица в страната се понижиха през юли с 9 хиляди при очаквания за понижение с 5 хиляди и след ръст с 6 хиляди през юни.

„Новините от пазара на труда са положителни“, заяви изпълнителният директор на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шееле и допълни, че търсенето на работна ръка остава силно. 

Броят на германците без работа (на сезонно коригирана база) се понижи през юли с 9 хил. до 2,537 млн. от 2,546 млн. месец по-рано и се задържа под нивото от 2,7 млн. за петнадесети пореден месец. До май 2016 г. техният брой не се беше понижавал под това важно ниво от Обединението на Германия насам.

На сезонно некоригирана база обаче общият брой на безработните германци се повишава през седмия месец на годината до 2,518 млнл. от 2,473 млн. през юни. 

Повече по темата - тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Да де ама я сега кажете след толкоз много работа , какво изкарва швабата , хеле па гастарбайтера ...след като си платят наема , тока и автомобилните разноски...май всичко се връща у държавата.ама хамстерът продължава да тича у кафеза , докато му дойде акъла...ако дойде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още