IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на злато от централните банки е най-голямо от 70-те насам

Според Goldman Sachs финансовите институции са поели една пета от световните доставки на благородния метал

16:02 | 10.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търсенето на злато от централните банки е най-голямото от времето на президента Ричард Никсън (1969-1974 г.) насам. Финансовите институции са поели близо една пета от световните доставки, изпращайки сигнал за отдръпване от долара, посочват от Goldman Sachs Group.

„По-скоро бих предпочел златото пред облигациите“, тъй като те няма да отразят този процес по отдръпване от долара, посочва Джеф Кюри, ръководител на изследователско звено за търговия със суровини на банката.

Миналата седмица анализатори на Goldman посочиха в бележа, че инвеститорите трябва да диверсифицират дългосрочните си притежания на облигации с такива в злато, подчертавайки „воденото от страх търсене“ на благородния метал.

Цената на златото достигна шестгодишен връх през септември, след като Федералният резерв намали разходите по заемите и общата сума на дълга с доходност под нулата нарасна до рекордните 17 трлн. долара, което на свой ред разпали интереса към благородния метал.

Това доведе и до увеличение на бичите залози за златото с 8,9% през седмицата до 3 декември, показват официални данни. Това е най-големият ръст от края на септември насам.

Златото не може изцяло да замени държавните облигации в портфолиото, но със сигурност предразположението към благородния метал е по-силно отвсякога, посочват от Goldman в бележка от петък. Според банката етапът на икономическия цикъл и политическата несигурност по всяка вероятност ще окажат още подкрепа на търсенето на златото като сигурен актив.

На спот пазара цената на златото отбелязва спад с около 6% спрямо върха си през септември. Благородният метал поскъпва с 0,3% до 1465,60 долара за тройунция минути преди 16 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още