Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

UBS: Фискалните стимули в еврозоната ще са повече от тези в САЩ през 2021 г.

Според финансистите директното сравнение между разходните пакети е неправилно

UBS: Фискалните стимули в еврозоната ще са повече от тези в САЩ през 2021 г.

Снимка: Bloomberg

Противно на общоприетото мнение, еврозоната ще се възползва повече от фискалните стимули тази година, отколкото САЩ, според данни на UBS Group AG, публикувани от Bloomberg.

Според Аренд Каптейн, глобален ръководител на икономически и стратегически изследвания, директното сравнение на размера на пакета от 1,9 трлн. долара на американския президент Джо Байдън с микса от националните мерки в еврозоната и неговия съвместен фонд за възстановяване от 750 млрд. евро е неправилно.

„Това, което има значение за растежа на БВП, е промяната във фискалните стимули в сравнение с предходната година“, обясни той. „Въпреки че САЩ одобриха много значителен по размер стимул, голяма част от него просто замества стимула от миналата година“, коментира финансистът на UBS Group.

Каптейн също така казва, че само около две трети от помощта на САЩ ще бъде изплатена през 2021 г., а някои от разходите на еврозоната за 2020 г. всъщност ще бъдат разпределени през тази година.

В крайна сметка САЩ ще получат положителен фискален стимул от 0,5% от брутния вътрешен продукт тази година, докато еврозоната ще разпредели два пъти повече.

Според Каптейн фискалното забавяне трябва лесно да се компенсира от растежа на частния сектор, стига програмите за ваксинация да са успешни и ограниченията за движение да бъдат премахнати.

Пакетът на Байдън предвижда 400 млрд. долара за директни плащания на 1400 долара за повечето американци, 350 млрд. долара в помощ на щатските и местните власти, разширяване на данъчните облекчения за деца и увеличаване на финансирането за разпределение на ваксини.

Проучването на UBS Group се противопоставя на широкото мнение, че рискове от икономическо „прегряване“ има в САЩ заради новите стимули, но не и в ЕС. Това според мнозина се дължи не само на различния размер на разходните пакети, но и защото еврозоната вероятно влезе в пандемията, без да се е възстановила напълно от предишната криза. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Йелън планира да спести на Китай етикета валутен манипулатор