IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс от Фед: Целта за озаптяване на инфлацията не е непреодолима

Забавянето на покачването на цените и запазването на силната икономика е възможно, но може да има лек ръст на безработицата, смята управителят на Фед в Ню Йорк

19:37 | 10.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Целта на Федералния резерв на САЩ за намаляване на инфлационното равнище към целевото на банката, без това да навреди на икономиката, е предизвикателно, но възможно насред нарасналата несигурност. Такова мнение изрази гуверньорът на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс, цитиран от Ройтерс.

"Продължаващата пандемия и войната в Украйна допринасят за огромна доза сложност и несигурност", каза Уилямс в подготвена реч за икономическа конференция, организирана от Германската централна банка (Бундесбанк). "Ще е необходимо да зависим от данните и да приспособим действията на политиката ни, както условията изискват", допълни банкерът.

Той заяви, че целта на Фед да озапти инфлацията, но и да запази силната икономика е трудно, но "не непреодолимо".

Миналата седмица щатският регулатор одобри най-голямото лихвено повишение от 22 години насам в размер на 50 базисни пункта (б.п.), като сигнализира за подобни лихвени ръстове на следващите си две заседания през юни и юли.

Уилямс прогнозира, че основният измерител на инфлацията на Фед - ценовият индекс на разходите за лично потребление - може да достигне почти 4% през тази година, което ще е спад спрямо сегашното ниво от 5,2 на сто. През 2023 г. показателят ще се свие до около 2,5%.

Гуверньорът на Фед в Ню Йорк обясни, че усилията за намаляване на инфлационния натиск, в най-добрия случай, ще доведат до намалял икономически растеж и малък ръст на безработицата за даден период от време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още