IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария изненада с по-високо повишение на лихвите от очакваното

Вдигането на горната граница на лихвения коридор дава възможност за допълнително затягане на паричната политика на страната

17:29 | 25.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Унгария повиши основния си лихвен процент за осми пореден месец, след като инфлацията в страната не се забави в съответствие с прогнозите на банката, съобщи Bloomberg.

Във вторник регулаторът повиши лихвата по едноседмичните депозити от 2,4% на 2,9% - това е над медианната прогноза за увеличение до 2,7% в анкета на Bloomberg. Банката увеличи и горната граница на лихвения коридор от 4,4% на 4,9%, като така даде възможност за допълнително затягане на паричната политика.

Представителите на централната банка продължиха да настояват за затягане на паричната политика, след като инфлацията, включваща ценовите изменения на храните и енергията, достигна 14-годишен връх от 7,3% през декември.

Основната инфлация, извън храните и енергията, е достигнала най-високото си равнище от 20 години насам, докато рекордните разходи преди изборите също дават тласък на вътрешното търсене.

Към момента базовата лихва по едноседмичното депозитно улеснение, където търговските банки заделят по-голямата част от депозитите си в централната банка, е на ниво от 4%. Това е най-високото ниво за ключова лихва сред страните членки на Европейския съюз (ЕС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още