IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария повиши лихвата за четвърти път в рамките на месец

Експертите прогнозират последващо покачване на лихвата с цел затягане на паричната политика на страната

17:19 | 02.12.21 г.
<p>
	Освен увеличението в лихвите централната банка планира също така да намали програмата си за закупуване на държавни облигации. <em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Освен увеличението в лихвите централната банка планира също така да намали програмата си за закупуване на държавни облигации. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгария повиши лихвата за четвърти път само в рамките на месец в опит да подсили задаващото се възстановяване на форинта, съобщи Bloomberg.

Централната банка в Будапеща увеличи лихвата по едноседмичните депозити с 20 базисни пункта до 3,10%. Резултатите от анкета на Bloomberg сочат, че икономистите бяха разделени поравно при прогнозирането на 10 или 20 базисни пункта ръст в показателя.

Унгарската централна банка продължава да отстоява своята стратегия за парично затягане, след като доверието към нея за справянето с инфлацията спадна тази есен. Причината за това бе забавянето на ръста на лихвите, за разлика от Чехия и Полша, където той бе ускорен. Въпреки това цените продължаваха да се покачват.

Това се промени през ноември, когато централната банка в Унгария вдигна лихвата три пъти с общо 110 базисни пункта.

"Очакваме още 20 базисни пункта увеличение следващата седмица, преди банката да се върне към месечни решения за лихвените равнища“, казват анализатори на OTP Bank, начело с главния икономист Гъргъли Тардос. „Очакваме лихвата да се повиши до около 4,5% в началото на 2022 г.“, пишат експертите в своя бележка към проучване.

Към 16 ч. българско време 1 евро се търгува за 363,78 форинта. Унгарската валута поскъпна с 1,5% спрямо еврото миналата седмица, което е и най-големият напредък сред валутите на развиващите се пазари, заедно със злотата.

Освен увеличението в лихвите, централната банка планира също така да намали програмата си за закупуване на държавни облигации с цел допълнително затягане на паричната политика, съобщи в сряда гуверньорът на банката Дьорд Матолчи.

Унгария е начело на групата държави, затягащи паричната политика в Европа, следвана от Чехия, която също покачи поравно лихвите през юни и юли и сигнализира за готвени нови ръстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още