IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария повиши лихвите и загатна за последващи увеличения

Централната банка предупреди, че ще поддържа затегнатите парични условия за по-дълго време, за да отстрани нарастващите рискове от вторични ефекти от инфлацията

14:00 | 02.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller</em></p>

Снимка: Akos Stiller

Унгарската централна банка отговори на очакванията и повиши лихвата по едноседмичните депозити в четвъртък, докато продължава да затяга паричната си политика в опит да пребори инфлацията, за която се очаква да достигне двуцифрено равнище през следващите месеци, съобщи Ройтерс.

В четвъртък регулаторът увеличи лихвата по едноседмичните депозити с 30 базисни пункта (б.п.) до ниво от 6,75%, след като във вторник одобри ръст и на основната си лихва с 50 б.п. до 5,9%.

Централната банка предупреди, че ще поддържа затегнатите парични условия за по-дълго време, за да отстрани нарастващите рискове от вторични ефекти от инфлацията и за да контролира инфлационните очаквания.

На фона на поскъпващите енергоносители, затегнатия пазар на труда, бързото покачване на цените и войната в съседна Украйна банката е изправена пред предизвикателството да се бори с инфлацията, като запази силната инерция на икономиката.

"Очакваме, че основната лихва ще продължи да бъде повишавана с по-големи ръстове с цел двата показателя да се доближат през следващите месеци", пишат от Deutsche Bank в своя бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още