Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Унгарската централна банка бори инфлацията с поредно покачване на лихвите

Замразените лихвени равнища по ипотеките може да навредят на плановете на банката за паричната политика

Унгарската централна банка бори инфлацията с поредно покачване на лихвите

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгарската централна банка повиши лихвените проценти в четвъртък в опит да пребори ускоряващата се инфлация, предава Ройтерс. Според някои анализатори обаче мярката на премиера на страната Виктор Орбан за замразяване на лихвите по ипотечните кредити може да навреди на усилията на банката.

В четвъртък финансовата институция увеличи ставката си по едноседмичните депозити с 20 базисни пункта до 3,8%.

Още по темата

В сряда премиерът на страната Виктор Орбан обяви, че правителството ще замрази лихвите по ипотечните кредити. Мярката ще влезе в сила от януари и ще действа шест месеца с цел да предпази домакинствата от по-високи разходи за теглене на заеми.

Миналата седмица централната банка повиши основната си лихва с 30 базисни пункта до 2,4%, което е най-високото ниво от май 2014 г. насам. Тогава финансовата институция се ангажира отново да повиши цената на кредитите с цел да стабилизира очакванията за инфлацията.

Лихвата по едноседмичните депозити, която банката използва, за да се справя с краткосрочната волатилност на пазара, е с вече 305 базисни пункта над нивото си от юни 2021 г. Тогава унгарската централна банка започна да затяга своята парична политика.

„Изявлението на премиера Орбан относно замразяването на лихвите върху ипотеките на нивата им от октомври до поне юни [2022 г.]  може значително да подкопае усилията... за затягане на паричните условия“, казва икономистът в Erste Bank Орсоля Ниесте в своя бележка.

През ноември унгарската инфлация се е ускорила до 7,4%, което е най-високото ниво от 14 години насам. Ръстът в цените бе движен от поскъпване на горивата, алкохолните напитки и тютюневите изделия. Цените на услугите са се покачили с 4,6%.

„Въпреки увеличението на лихвата за едноседмичните депозити с 200 базисни пункта само в рамките на малко повече от месец форинтът остава практически без промяна спрямо еврото, което дава възможност за допълнително седмично затягане“, смятат икономисти от Goldman Sachs.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват лихвата по едноседмичните депозити да се покачи до 4,3% до края на второто тримесечие на 2022 г., когато се предполага, че ще изтече мярката за цената на ипотеките.

Според икономисти от Erste Investment ходът с лихвите по ипотеките, който е предшестван от таван на цената на горивата, вреди на ефикасността на паричната политика, тъй като заемополучателите ще избегнат по-високите цени.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Нов рекорден спад на потребителските настроения в САЩ заради инфлацията