IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската централна банка продължава цикъла на лихвени повишения

В опит да се справи със забързващата се инфлация, финансовата институция увеличи ставката си за едноседмични депозити

13:23 | 09.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Това е шестото поредно увеличение в лихвата за по-малко от четири седмици насам, след като данните за ръста в цените показват, че инфлацията в страната достига 7,6% през ноември.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Това е шестото поредно увеличение в лихвата за по-малко от четири седмици насам, след като данните за ръста в цените показват, че инфлацията в страната достига 7,6% през ноември. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгарската централна банка продължава серията си от лихвени повишения с увеличение на ставката си за едноседмични депозити, съобщи Ройтерс. В четвъртък финансовата институция повиши лихвения процент с 20 базисни пункта до 3,3% в опит да се справи със забързващата се инфлация.

Основната годишна инфлация в страната достигна 7,4% през ноември. Това е най-високото ниво от 14 години насам. Измерителят на централната банка за продължаващи тенденции при цените нарасна до 5,3%, което е много над търсения диапазон 2-4%.

Това е шестото поредно лихвено увеличение за по-малко от четири седмици насам. Финансовата институция повиши своята лихва по едноседмичните депозити с общо 150 базисни пункта по време на този затягащ маратон в отговор на краткосрочните пазарни рискове.

Покачването на лихвата се отрази благоприятно и на форинта, чиято цена достигна ново дъно миналия месец от 372 форинта за евро насред опасения около икономическия ефект от новата вълна на новозаразени с коронавирус.

Прогнозите са централната банка да увеличи своята основна лихва с още 30 базисни пункта. Към момента тя е на ниво от 2,1%. Това ще стане на заседание, което ще се проведе следващия вторник, когато очакванията според анкета на Ройтерс са прогнозите на банката да покажат, че инфлацията се задържа над целевите равнища за втора поредна година.

Банката е поела ангажимент да продължи затягането на паричната си политика докогато е необходимо, като отбелязва, че с цел достигане очакванията за инфлация може да е необходимо „по-разтегнато и продължително“ затягане.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още