IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската централна банка увеличи лихвата за трети пореден месец

Повишението от 30 базисни пункта бе очаквано, но остава под въпрос какво ще стане през септември

16:19 | 24.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгария увеличи лихвените проценти за трети пореден месец през август, като фокусът постепенно се измества към това дали ръководството на централната банка е готово да забави един от най-агресивните цикли на затягане в Европа.

Основната лихва бе повишена в унисон с очакванията с 30 базисни пункта до 1,5% - най-високата ставка в Европейския съюз, съобщава Bloomberg. Толкова бе повишението и през юни и юли. Очаква се по-късно да бъде публикувана позиция с обяснение за решението.

„Не смятам, че много хора очакват централната банка да продължи да увеличава лихвите с 30 базисни пункта и през септември, така че ако има споменаване, че ще се случи, то това би било ястребов ход", посочва Дейвид Немет, икономист от KBC Group в Будапеща. Според него по-вероятно е ръководството на банката да не даде категоричен отговор по отношение на размера на следващото повишение.

Унгарският форинт поскъпна с 3,2% спрямо еврото през последния месец, отчитайки най-значително увеличение сред 31 водещи валути, проследявани от Bloomberg. Във вторник централната банка повиши и овърнайт депозитната лихва до 0,55% от 0,25%, както и едноседмичната лихва за обезпечение на заеми до 2,45% от 2,15%.

Унгария е начело на групата държави, затягащи паричната политика в Европа, следвана от Чехия, която също покачи поравно лихвите през юни и юли и сигнализира за готвени нови ръстове. Други страни в региона извън еврозоната – Полша и Румъния, отлагат повишенията въпреки засиления ценови натиск.

Ръководството на Унгарската централна банка сигнализира, че цикълът на увеличения ще продължи, докато инфлацията не е напът да достигне целта от 3%.

Макар че увеличението на цените се забави през юли спрямо деветгодишния си връх, рекордният икономически ръст през второто тримесечие показва, че темпът на възстановяване може да окаже допълнителен инфлационен натиск.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още