IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на Централната банка на Естония: ЕЦБ не трябва да увеличава стимулите

Мадис Мюлер припомни, че програмата за спешни пандемични покупки на активи е планирана като временна

21:40 | 10.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Централната банка на Естония Мадис Мюлер. <em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomb</em></p>

Управителят на Централната банка на Естония Мадис Мюлер. Снимка: David Paul Morris/Bloomb

Управителят на Централната банка на Естония Мадис Мюлер заяви, че може да не е необходимо да се засилва програмата за спешни покупки на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) отново, за разлика от икономисти и инвеститори, които прогнозират, че ще са необходими още усилия.

„Ако през втората половина на годината икономическият растеж като цяло се възстанови, както и ако прогнозите на ЕЦБ и нивата на инфлацията не се влошат допълнително, тогава смятам, че не е необходимо допълнително увеличение на програмата за изкупуване на активи“, заяви той, цитиран от Bloomberg. „Трябва да помним, че програмата за пандемични спешни покупки е  временна, за да преминем през най-острата фаза на кризата“, коментира Мюлер. еу еу

Други централни банкери от еврозоната като финландеца Оли Рен и испанеца Пабло Ернандес де Кос заявяват, че рисковете от низходяща спирала в цените и заплатите са се увеличили.

ЕЦБ удължи и почти удвои програмата си за спешно изкупуване на облигации до 1,35 трилиона евро (1,53 трилиона долара) през миналата седмица, като членът на Изпълнителния съвет Фабио Панета посочи „възбуждането на дефлационния натиск“ като една от причините за това.

Управителят на Словашката централна банка Петер Казимир също заяви в сряда, че действията на ЕЦБ са намалили риска от дефлация.

Някои икономисти вече прогнозират, че централните банкери ще трябва да засилят програмата си отново преди края на годината, за да се усвои допълнителната емисия  на ценни книжа от правителствата

"Инфлационните очаквания в близък план са много ниски, но аз виждам това като доста краткосрочен риск, който се влияе и от скорошния рязък спад на цените на енергията", каза още Мюлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още