IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на Фед отново призова за допълнителни стимули

Джером Пауъл отново подчерта че по-силното икономическо възстановяване може да стане факт само чрез нова държавна подкрепа

22:50 | 05.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. <em>Снимка:&nbsp;Drew Angerer/Getty Images/Bloomberg</em></p>

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Drew Angerer/Getty Images/Bloomberg

Икономиката на САЩ се нуждае от допълнителна подкрепа по отношение на фискалната и паричната политика, заяви по време на пресконференция след края на двудневното заседание на Комисията по отворения пазар към Федералния резерв управителят на регулатора Джером Пауъл, като предупреди, че нарастващият брой на заразени с коронавирус представлява риск.

„Смятам, че ще имам по-добро възстановяване, ако можем да получим поне още малко фискална подкрепа“, изтъкна гуверньорът на Фед пред журналисти. 

Малко преди пресконференцията служителите на централната банка запазиха паричната политика непроменена, както и основните лихвените проценти на ниво около нулата. Фед остави непокътнати и покупките на активи, тъй като окончателният резултат от изборите за президент и Конгрес в САЩ остава неясен.

„Скорошният ръст в броя на заразените с COVID-19 както тук, в САЩ, така и по света, е особено обезпокоителен“, подчерта Пауъл.

„Икономическата активност и заетостта продължават да се възстановяват, но остават доста под нивата от началото на годината“, се казва в изявление на Федералната комисия по отворения пазар след края на двудневното заседание, повтарящо до голяма степен гледната точка от юли.

пауъл пауъл

Според Фед настоящата здравна криза ще продължи да влияе върху икономическата активност, заетостта и инфлацията в близко бъдеще и крие значителни рискове за икономическите перспективи в средносрочен план.

Докато преброяването на гласовете от президентските продължава в някои оспорвани щати на САЩ, двете основни партии – Републиканската и Демократическата, се опитват да се преборят за контрола във Вашингтон. Демократът Джо Байдън е напът да вземе Белия дом от Доналд Тръмп, като неговата партия ще запази влиянието си в рамките на  Камарата на представителите. Но контролът върху Сената вероятно ще се реши от балотажа в Джорджия.

Ново политическо разделение между Сената и президентския пост може да блокира отново опитите за реализиране на втори държавен пакет от стимули, който да подпомогне икономиката и американските граждани. Това може да окаже по-голям натиск върху Фед да ускори закупуването на облигации или поне да промени състава на своите покупки, в опит да намали разходите по заеми и допълнително да ускори възстановяването.

Пауъл изтъкна, че въпросът с президентските избори е бил коментиран от представителите на Федералната комисия по отворените пазари не изобщо не е заемал централен фокус в разговорите от заседанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още