IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на Фед в Кливланд: Действахме прибързано

Лорета Местър заяви, че намаляването на лихвите с 1% ще бъде неефективно заради липсата на оптимизъм на финасовите пазари

15:56 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Управителят на клона на Федералния резерв в Кливланд се противопостави на радикалните действия на централната банка от неделя, които бяха ориентирани към подпомагане на икономиката заради коронавирусната криза. Лорета Местър каза, че предпочита по-постепенен подход на фона на липсата на оптимизъм у финансовите пазари, предава Wall Street Journal.

„Когато пазарите не функционират добре, механизмът за пренос на паричната политика към икономиката е нарушен и всяко намаляване на лихвения процент на Фед  ще има по-малко влияние върху реалната икономика“, заяви Местър.

В неделя тя гласува против решението на борда да намали ефективно институционалните лихвени проценти до почти нулеви нива. Вместо това тя предложи понижаване на лихвите само с половин процентен пункт.

„Фед можеше да „запази възможността“ за по-нататъшни съкращения „за време, когато функционирането на пазара се подобри и може да се очаква подобно действие да бъде по-ефективно в подкрепата на икономиката“, каза  Местър.

В изявлението си тя заяви, че одобрява широките действия на Фед, насочени към подпомагане на финансовите пазари да функционират по-добре, но добави, че може да се наложи предприемането на допълнителни мерки. „Ако неликвидността на пазара продължи, ще подкрепя предприемането на по-нататъшни действия за справяне с нуждите от финансиране“, каза Местър.

Управителят на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари, един от най-силните привърженици на намаляването на лихвите, разкритикува скептицизма на Местър.

„Идеята, че не трябва да намаляваме лихвите си със 100 базисни пункта, защото трябва да запазим част от това пространство за по-нататъшни действия, е просто погрешна“, каза Кашкари пред CNBC. Той обясни, че когато се сблъскате с неприятности, е по-добре да дадете всичко от себе си, за да ги преодолеете възможно най-бързо, както, според него, е направил Фед в неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още