Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Управителят на Фед затвърди готовността си за намаляване на лихвите

Полугодишният доклад на Пауъл подкрепя виждането на пазара, че централната банка се готви да намали разходите по заемите на предстоящата си среща

Управителят на Фед затвърди готовността си за намаляване на лихвите

Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че рисковете пред американската икономика продължават да са налице на фона на понижаването на бизнес инвестициите заради търговското напрежение и оставащата по-слаба инфлация. С това управителят на централната банка изпраща пореден сигнал, че още този месец може да има понижаване на лихвените проценти.

Откакто ръководството на Фед се срещна през юни, „изглежда несигурността около търговското напрежение и притесненията за силата на глобалната икономика продължават да натежават върху прогнозите за американската икономика“, посочва Пауъл в предварително подготвен коментар пред американски законодатели в сряда. „Инфлационният натиск остава сподавен“, допълва той, цитиран от Bloomberg.

Самото му изказване пред Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите започва в 10 ч. във Вашингтон (17 ч. българско време).

Полугодишният доклад на Пауъл подкрепя виждането на пазара, че централната банка се готви да намали разходите по заемите на предстоящата си среща на 30-31 юли независимо от силните данни за пазара на труда през юни.

Трейдърите затвърдиха очакванията си за понижаване на лихвите с четвърт пункт този месец, като се увеличават прогнозите за три подобни понижения до края на 2019 г.

Още по темата

Пауъл започва изказването си потвърждавайки мандата на централната банка за максимална заетост и стабилни цени, както и „независимостта“ ѝ, посочвайки, че това идва с необходимост от прозрачност и отговорност.

Пауъл също така даде обяснение и на причините за промяната във възгледите на Комисията по отворените пазари от тази година, която се насочва към разхлабване на паричната политика, след като увеличи лихвените проценти четири пъти през 2018 г. Гуверньорът на Фед отбелязва, че налице са противоречащи си тенденции, които „създават по-голяма несигурност“. Въпреки настоящото примирие в търговската война между САЩ и Китай Пауъл отново набляга на рисковете в доклада си.

"Икономическата инерция изглежда се е забавила в някои водещи чуждестранни икономики и това отслабване може да се отрази на американската икономика. В допълнение, редица правителствени проблеми предстои да бъдат решени, включително развитието на търговския фронт, таванът на федералния дълг, Brexit“, посочва още гуверньорът.

По думите му банкерите следят внимателно случващото се в икономиката, включително и риска по-слабото четене на инфлацията да се окаже „по-устойчиво, отколкото очакваме в момента“.

В допълнение, банкерът отбелязва и отслабването на бизнес инвестициите, забавеното ускорение на глобалния растеж, както и намалените инвестиции в жилища и по-слабото промишлено производство.

Пауъл отбелязва също, че макар пазарът на труда да остава в добро състояние, то придобивките не са еднакви за всички. Той дава като пример афроамериканците и латиноамериканците, при които нивата на безработица остават над тези за белите американци и азиатците.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
12
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
От доста време курсовете на валутите се манипулират с приказки, обещания и дори лъжи. Тоз тва казал и хоп курса надолу. Друг казал друго, хоп нагоре. В не малко от случаите се изнасят и изкривени или направо неверни данни. Понеже никой не смее да предизвика Трета световна, заради това, че няма да има победители, сега всички се хвърлиха на търговски и валутни войни, щот само тва им са опциите. Навсякъде натискат лихвите надолу, в резултат на което създават идеални условия за едни други войни - гражданските. Точно до това ще доведат лесните кредити, след като стане ясно, че повечето от тях няма да могат да бъдат върнати.

Още от Новини
Заявленията при безработица в САЩ са се увеличили през миналата седмица