Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Управителят на Турската централна банка: Инфлацията постепенно се забавя

Според Мурат Четинкая вътрешното търсене и затегнатата парична политика на банката са довели до известно подобрение на показателите за инфлацията

Управителят на Турската централна банка: Инфлацията постепенно се забавя

Сградата на Турската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Турската централна банка Мурат Четинкая очаква ръстът на цените постепенно да се забави, тъй като мерките, които се взимат вече се вижда, че имат ефект. Това стана ясно от неговото изказване по време на срещата на Международния валутен фонд във Вашингтон, съобщава Bloomberg.

Още по темата
„Балансът по текущата сметка на страната се очаква да запази тенденцията си на подобрение“, каза още Четинкая. Според него вътрешното търсене и затегнатата парична политика на банката са довели до известно подобрение на показателите за инфлацията и централната банка ще продължи да използва всички налични инструменти за постигане на ценова стабилност.

Потребителските цени в Турция са нараснали с 19,7% през март на годишна база. В същото време базовата инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, е на ниво от 17,5%.

При последният преглед на световната икономика от МВФ прогнозираха, че средният темп на нараст

Данни на Турския статистически институт от март, показаха, че Турция е навлязла в рецесия за първи път от 2009 година след две последователни тримесечия на спад на БВП през втората половина на 2018 г. 

Турската лира достигна най-ниското си равнище миналата година, след като изгуби близо половината от стойността си спрямо долара и приключи годината, като поевтиня близо 30 процента. Кризата, която разтърси световните финансови пазари, бе предизвикана от обтягането на американско-турските отношения, безпокойствата за независимостта на централната банка и нарастването на задлъжнялостта.

 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Инфлацията в Япония се ускори до 4-месечен връх, но остава под целта на ЯЦБ