IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускорението на инфлацията в България и ЕС продължава да се забавя през април

В сравнение с март годишната инфлация се е забавила в двадесет и шест държави членки на ЕС и е останала стабилна само в Италия

13:28 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ускорението на инфлацията в Европейския съюз на годишна база през април се е забавило до 0,7% в сравнението с отчетените през март 1,2%. В еврозоната показателят за ръста на потребителските цени е нараснал само с 0,3% за разлика от 0,7% през март.

В България ускорението на инфлацията също се забавя на годишна база до 1,3% през април в сравнение с 2,4% през март. Това показват данните на  Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

Данните са факт след въвеждането на мерките за ограничаване на COVID-19 във всички страни от блока, които възпрепятстваха бизнес активността и ограничиха потребителските разходи. еу еу

Най-ниската годишна инфлация е регистрирана в Словения (-1,3%), Кипър (-1,2%), Естония и Гърция (и двете -0,9%). Най-високата е записана в Чехия (3,3%), Полша (2,9%) и Унгария (2,5%).

В сравнение с март годишната инфлация се е забавила в двадесет и шест държави членки и е остана стабилнала в една - Италия.

През април най-голям принос към годишната инфлация в еврозоната оказват храните, алкохола и тютюна (+0,67 процентни пункта), следвани от услугите (+0,52 процентни пункта), неенергийните промишлени стоки (+0,09 процентни пункта) и енергията (-0,97 процентни пункта).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още