IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускореният ръст на вноса в САЩ през септември разширява търговския дефицит

Ръстът в износа отразява повишените доставки в чужбина на енергийна продукция, след като пристанищата, засегнати от урагана Харви, заработиха отново

16:37 | 03.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ се разширява през септември, като ускоряването при ръста на вноса изпреварва това при ръста на износа, показват данни на Министерството на търговията, цитирани от Bloomberg.

Дефицитът се разширява с 1,7% до 43,5 млрд. долара.

Износът се повишава с 1,1% до 195,8 млрд. долара, което е най-високата стойност от декември 2014 г. и се дължи най-вече на петрола и химическите продукти.

Вносът расте с 1,2% до 240,3 млрд. долара заради индустриалните доставки, капиталовото оборудване и потребителските стоки. 

Ръстът в износа отразява повишените доставки в чужбина на енергийна продукция, след като пристанищата, засегнати от урагана Харви, заработиха отново. Американският износ беше насърчен от подобреното глобално търсене и от по-слабия долар, който прави американските стоки по-евтини за притежателите на други валути.

Ускорение в износа се наблюдава в почти всички ключови категории с изключение на автомобилите.

Търговията добавя 0,41 процентни пункта към ръста на БВП в САЩ през третото тримесечие, което е най-големият й принос от последните три месеца на 2013 г. През периода юли-септември американската икономика нарасна с 3% годишен темп на ръст.

Износът на услуги се повишава до рекордната стойност от 66,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още