Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ускореният ръст в САЩ може да накара Фед да повиши лихвите по-рано през 2018 г.

Резултатите от изследването сред 41 икономисти, проведено между 5 и 7 декември, показва, че те все още очакват три повишения на лихвите догодина

Ускореният ръст в САЩ може да накара Фед да повиши лихвите по-рано през 2018 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Засилващата се американска икономика може да накара Федералния резерв на САЩ да повиши лихвите два пъти през идните три месеца и половина, тъй като трудовият пазар създава благоприятна обстановка, показва проучване на Bloomberg.

Резултатите от изследването сред 41 икономисти, проведено между 5 и 7 декември, показва, че те все още очакват три повишения на лихвите през 2018 г., но прогнозират, че две от тях ще се случат по-рано. Има почти пълно единодушие, че Фед ще повиши лихвите с 25 базисни пункта на заседанието си, което приключва в сряда.

„Безработицата се понижи рязко до 4,1%, а освен това имахме две последователни тримесечия растеж от над 3 на сто“, коментира Стивън Стенли, главен икономист в Amherst Pierpont Securities. “Всичко в сферата на икономиката сочи, че ще има повече, а не по-малко повишения”, допълва той.

След приключване на заседанието в сряда Федералната комисия по операциите на открития пазар ще публикува и новите си макроикономически прогнози, а председателят на централната банката Джанет Йелън ще има пресконференция. Това по всяка вероятност ще е последната изява на Йелън след заседание на Фед. Джером Пауъл, който беше номиниран от президента Доналд Тръмп за високата позиция, по всяка вероятност ще бъде одобрен от Сената. 

Още по темата

Икономистите не очакват смяната в ръководството да доведе до голяма промяна в политиката на Фед през 2018 г. 90% от участниците в проучването смятат, че лихвите ще бъдат на същите нива, каквито биха били, ако Йелън беше преизбрана.

Според участниците в изследването обаче икономиката започва да се ускорява по начини, които не бяха налице в средата на 2017 г. 63% от респондентите казват, че рисковете вече са по-скоро положителни. Това означава, че според тях е по-вероятно ръстът и инфлацията да надвишат прогнозите на Фед, отколкото да не отговорят на тези очаквания. През септември едва 23 на сто бяха на това мнение.

Любимият измерител на Фед за инфлацията – индексът на цените на стоките за лично потребление (PCE) – беше 1,3% през август, но се върна до нива от 1,4% през октомври. Показателят беше под целевото ниво от 2% през по-голямата част от последните пет години. Годишният темп на ръст на БВП надвиши 3% през второто и третото тримесечие, което се случва за пръв път от 2014 г.

Икономистите, които очакват по-високи прогнози от страна на Фед, не са единодушни кой ще бъде най-силният двигател на ръста. 15 от тях смятат, че това ще е данъчната реформа на републиканците, а други 15 посочват ускорения глобален растеж.

Колкото до заплахите за американската икономика, 45% от запитаните смятат, че най-голямата опасност би била външен икономически или финансов шок. За 25% това би било рязък спад в цените на акциите, а за 23% - смущение във външнотърговските отношения.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

5
 
0
 
2
преди 10 месеца
Тъй като е без необходимата компетентност, каквито лихви да прилага – Федералният резерв на САЩ (ФЕД) не може да спаси от наближаващата катастрофална криза.
Полезно е да се зачита истината – колкото по-добре ФЕД подпомага икономическият растеж в САЩ, толкова по-силен потенциал за криза се създава със съпътстващи злини.
Все още правителството на САЩ отлага възникването на кризата чрез заплащането на възникващите щети с пари от нови заеми.
10
 
13
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Бързат, бързат, че да има после да свалят.
Очевидно кризата иде по-бързо от очакваното, не се знае обаче колко и дали изобщо ще ги спасят новите отрицателни лихви.

Още от Новини
Потребителското доверие в Турция се срина до нивата от 2008 г.