IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчивият сектор на услугите придава лек блясък на икономиката на еврозоната

Секторът на услугите се разширява в 19-членния валутен блок, стимулиран от ръстове в Германия, Ирландия и Испания

15:07 | 05.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическата активност в еврозоната е била по-силна от очакваното през февруари, като подобряването в сектора на услугите успява да компенсира по-лошото представяне на индустрията.

Секторът на услугите се разширява в 19-членния валутен блок, стимулиран от ръстове в Германия, Ирландия и Испания, показват данни на IHS Markit, цитирани от Bloomberg. Това на свой ред тласна общия индекс на мениджърите по поръчките PMI до 51,9 пункта – най-високото му ниво за последните три месеца. Първоначалните очаквания бяха за увеличение до 51,4 пункта.

Данните за PMI индекса при услугите показват, че той е ревизиран в посока нагоре до 52,8 пункта спрямо предното четене от 52,3 пункта и 51,2 пункта през януари. Наблюдава се най-силният ръст в дейността в частния сектор от три месеца насам, показват данни на tradingeconomics.com.

Колкото до Германия – най-голямата икономика в Европейския съюз, там секторът на услугите отбелязва ревизиране в посока нагоре през февруари до 55,3 пункта след предходно четене за 55,1 пункта и 53 пункта през януари. Това е и най-големият ръст в сектора от пет месеца насам.

Въпреки лекото подобрение в данните от IHS Markit посочиха, че данните, събрани до този момент за тримесечието, говорят, че ще е трудно да се подобри разширяването от 0,2% през предходните три месеца.

„Макар секторът на услугите да показва по-голяма устойчивост, привличането на нови бизнеси остава притеснително слабо, давайки малко надежда за каквото и да е било значително подобрение на представянето през идните месеци“, заяви пазарният икономист Крис Уилямсън.

Данните от вторник бяха публикувани само дни преди следващата среща на ръководството на Европейската централна банка, насрочена за 7 март. Очакванията са финансовата институция да намали прогнозите си за растеж и инфлация, като има спекулации и около това дали тенденциозно по-слабите данни ще принудят банкерите да въведат нови стимули или да променят плановете си за увеличаване на лихвите.

И макар да има съобщения за нарастване на заплатите – окуражителни знаци за законодателите, които се опитват да вдигнат инфлацията, то слабото търсене в производството води до забавяне на входните разходи и изходните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още