IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Израел се готвят да сложат край на спекулациите с валути

Централната банка очерта строги правила за отчет за търгуващите с валути и облигации

14:05 | 20.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
В Израел се готвят да сложат край на спекулациите с валути

Централната банка на Израел съобщи, че ще изисква от търгуващите с валути да отчитат сделките си на стойност над 10 млн. долара на ден като част от мерките за предотвратяване на спекулациите със силната израелска валута, предава MarketWatch.

Централната банка планира да изисква от търгуващите с краткосрочни държавни облигации и съкровищни бонове на Израел да оповестяват своите транзакции, надвишаващи сумата от 10 млн. израелски шекела на ден (2,8 млн. щатски долара).

Мерките ще изискват от инвеститорите не само да оповестяват своите сделки, но и да изнасят информация за това каква част от ценните книжа, с които търгуват, притежават.

Правилата за валутната търговия ще се прилагат както за местните, така и за чуждестранните лица, докато правилата за търговия с израелски държавни облигации ще важат само за чужди инвеститори.

Банките и другите финансови посредници разполагат с една седмица, за да представят своите коментари във връзка с планираните от централната банка промени, след което заповедта ще влезе в сила.

Анализатори на RBC Capital Markets коментират, че на този етап правилата водят единствено до наблюдение на позициите, но очакванията за въвеждане на капиталови контроли може да доведе до трусове на пазара на израелския шекел.

Един щатски долар се разменя срещу 3,5334 шекела в днешната валутна сесия в сравнение с 3,5215 в сряда. Водещият борсов индекс в Тел Авив TA-25 добави близо 0,1%, за да приключи днешната сесия на рекордното ниво от 1 340,31 пункта. Борсовият показател се е повишил с 1% от началото на тази година.

Действията на централната банка на Израел станаха пореден пример за мерки за овладяване на притока от чуждестранни парични потоци, след като подобни мерки предприеха Бразилия и Чили.

Израелската валута се повиши чувствително през миналата година, което оказа натиск върху местните износители. От една страна, стоките им стават по-скъпи на външни пазари, а от друга, приходите им в чужди валути намаляват при превалутиране в по-скъпия израелски шекел.

Само в рамките на декември израелският шекел се повиши с 3,6% срещу долара. Курсът му се е повишил със 17% от края на април 2009 г., когато един долар се търгуваше за 4,25 шекела.

Централната банка на Израел посочва, че новите правила ще подпомогнат анализа на сделките и на тенденциите в търговията с тези финансови инструменти, което в крайна сметка „ще подобри способността на банката да постига целите на своята парична политика..”

Основният лихвен процент в Израел се понижи до рекордно ниските 0,5% през август 2009 г., след което се повиши до 2% през октомври 2010 г. и остава на това ниво оттогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още