IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Дефлационните рискове за еврозоната са доста ограничени

Постепеннотo икономическо възстановяване ще се изрази и в постепенно нарастване на инфлацията, посочи гуверньорът на Бундесбанк

10:24 | 10.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вайдман: Дефлационните рискове за еврозоната са доста ограничени

Вярваме, че дефлационните рискове за еврозоната са доста ограничени. Очакваме постепенно възстановяване и то ще бъде изразено и в постепенно нарастване на темповете на инфлацията. Такова становище изрази пред CNBC ръководителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман.

Централният банкер, който е и член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), омаловажи всякакъв риск от дефлация. Според мнозина анализатори, в това число и повечето европейски лидери, ниските темпове на покачване на цените са в основата на забавения икономически растеж на целия континент.

По думите на Вайдман Изпълнителният съвет е посочил, че ако е налице твърде продължителен период на ниски темпове на инфлация, ЕЦБ ще разгледа възможността за въвеждане на неконвенционални инструменти.

Той отказа да коментира в детайли какъв вид мерки банката ще предприеме в случай на продължителна ниска инфлация във валутния блок. Според него институцията също така трябва да си припомни какви са законовите рамки на мандата ѝ.

Губерньорът на Бундесбанк трябва да се срещне с представителите на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон по време на срещата на институцията и Световната банка в петък.

За момента ЕЦБ парира критиките от страна на МВФ, който нееднократно призова Европа да засили смекчаването на паричната си политика с цел избягване на дефлация.

"Има, разбира се, дебат за икономическите перспективи и това предложение за смекчаване на паричната политика е принос към този дебат. Въпреки това има и разминаване на мненията относно рисковете за тази прогноза. Аз мисля, че трябва да обсъдим тези разминавания. Със сигурност ще го направим във Вашингтон", отбеляза Вайдман.

През миналата седмица ЕЦБ запази отново основния си лихвен процент при рекордно ниските 0,25% въпреки силния натиск за допълнително понижение. Ставката по овърнайт депозитите пък остана при досегашните нула процента.

Още за ЕЦБ вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 9 години
Хайде бе Европейската икономика вече твърде дълго време е на границата между ниска инфлация и дефлация Докато икономиките на САЩ Великобритания Канада Австралия завъртат бързо оборотите след най тежката рецесия след Втората световна война която започна в края на 2007 то Европа ще остане с най нисък ръст от развитите икономики И затова вина носят най вече Е Ц Б с нейната нерешителност и Германия която не иска да се превърне в лидер и локомотив на обединена Европа Германия спечели най много от свободното движение на капитали стоки услуги и хора но продължават да се мислят и да действат по-вече катоа германци а не за европейци Това не е добре За никои включително и за Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още