IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: ЕЦБ не трябва да предприема повече стимули

Според управителя на централната банка на Германия ЕЦБ трябва да държи под контрол свръх облекчената си парична политика

16:43 | 28.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Йенс Вайдман, управител на централната банка на Германия. Снимка: Bloomberg</em></p>

Йенс Вайдман, управител на централната банка на Германия. Снимка: Bloomberg

Все още няма нужда Европейската централна банка да предприема незабавни действия в отговор на коронавирусната епидемия, заявиха в петък двама от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ, цитирани от Ройтерс.

Управителите на централните банки на Германия и Литва се присъединиха към редица свои колеги, които смятат, че ЕЦБ не трябва да отговаря на заразата, която се разпространява все по-силно в Европа и еврозоната, с допълнително намаляване на основните лихвени проценти.

„Това е много сложен въпрос за паричната политика. Според мен не се изискват остри действия“, заяви гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман.

Неговият литовски колега Витас Василяускас от своя страна каза, че ЕЦБ е предприела подхода „да изчакаме и да видим“ и на заседанието на 12-и март не се очакват действия по отношение на лихвите.

Но той добави, че "няма проблем Управителният съвет да организира извънредна среща“ преди следващото си заседание на 30-и април.

Инвеститорите повишаваха очакванията си за намаляване на лихвения процент на ЕЦБ заради опасенията, че коронавирусът, който сега се разпространява в редица европейски страни, може да насочи световната икономика към рецесия.

Вайдман призна, че прогнозата на Бундесбанк за ръст на БВП на Гемания от 0,6% през тази година, която дори вече е беше намалена на половина от предисторичните очаквания, може да не бъде изпълнена.

„Като цяло икономическият растеж през тази година може да бъде малко по-нисък от прогнозите на нашите експерти през декември“, каза Вайдман.

Китай е най-големият вносител в Германия и нейният трети по големина експортен пазар.

Вайдман каза, че ЕЦБ не трябва да „изпуска от поглед“ своята свръх облекчена политика на масови покупки на облигации и отрицателни лихвени проценти.

„Управителният съвет не трябва да изпуска от поглед излизането от разхлабената си парична политика“, каза той. „Защото много облекчената парична политика е свързана също с рискове и странични ефекти“, добави той.

Той също така критикува идеята за повишаване на инфлационната цел на ЕЦБ, като каза, че настоящата й формулировка за темп на нарастване на цените „под, но близо до 2%“ е „разбираема, перспективна и реалистична“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още